Poluarea sau fumatul, aceleași efecte nocive pentru femeile gravide

În timpul sarcinii, expunerea la poluare poate avea aproape aceleași efecte nocive precum fumatul. Studiul care demonstrează aces fapt a fost realizat în Scoția.

poluarea
foto: wikimedia commons

 

Cercetarea, realizată de specialiști din universitățile din Edinburgh și Aberdeen, demonstrează că mamele expuse la poluare au dat naștere unor bebeluși mai mici decât în mod normal. În același timp, mamele care au fumat în timpul sarcinii, dar care au fost expuse unor niveluri mai mici de poluare, au dat naștere unor copii cu defecte similare.

În total, au fost analizate 13,775 de femei însărcinate, iar expunerea la PM10, PM2,5 (particule în suspensie, care provin în special de la emisiile generate de industrie și trafic) și NO2 (dioxid de azot) a însemnat reducerea dimensiunilor fătului, observabile din al doilea trimestru de sarcină. În cazul mamelor care nu au fumat deloc în timpul sarcinii, adică 11,075 de cazuri, efectele expunerii la poluare au rămas semnificative, dar au fost mai mici decât rândul celor mamelor care au fumat (2.700 de cazuri).

Tom Clemens, coordonatorul studiului, a explicat că pentru făt „situația unei mame nefumătoare, expusă la niveluri ridicate de poluare este doar puțin mai bună decât cea a unei mame fumătoare expusă unor niveluri scăzute de poluare”.

Cercetarea s-a realizat în nord-estul Scoției, unde poluarea aerului este mai puțin pronunțată decât în orașe precum Edinburgh sau Glasgow. În zona în care s-a realizat studiul, concentrațiile medii de poluare au fost de 7.2 micrograme per metru cub. Valoarea este cu mult sub media anuală de 10 micrograme per metru cub, recomandată de OMS.

Oamenii de știință au cerut Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UE să revizuiască definițiile privind nivelurile de poluare considerate acceptabile.

Concluzia specialiștilor a fost că dezvoltarea fătului este asociată puternic cu expunerea la poluare din al doilea trimestru de sarcină. Totuși, efectul este subordonat de fumat.

Citește și: Studiu: șofatul și televizorul ne fac mai proști

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri