Expunerea la apă, sol și aer poluat a cauzat 9 milioane de morți premature în 2015. Sunt datele exprimate într-un raport publicat recent, în care specialiștii au cercetat legătura dintre diferiți factori de risc (fumatul, accidentele de mașină, bolile) și numărul de morți premature înregistrate la nivel global.
În raportul publicat în The Lancet și citat de npr.org, cercetătorii au analizat mai multe cauze ale morților premature: fumatul, SIDA, malaria și tuberculoza alcoolul, accidentele de mașină, consumul de droguri sau conflictele armate. Numărul de morți cauzate de acești factori au fost comparat mai apoi cu poluarea.
În 2015, poluarea a cauzat 9 milioane de morți premature
Potrivit raportului, în 2015, fumatul a cauzat 7.17 milioane de morți premature, spre deosebire de poluare din cauza căreia au murit 9 milioane de oameni.
SIDA, Malaria și Tuberculoza au cauzat 3,4 milioane de decese premature.
sursa: The Lancet
Cele 9 milioane de decese premature înregistrate din cauza poluării înseamnă aproximativ 16% din toate decesele înregistrate la nivel global. De asemenea, potrivit aceleiași surse, poluarea este responsabilă pentru de 15 ori mai multe decese decât cele cauzate de conflictele armate.
În plus, efectele se resimt la nivel global. Totuși, 92% din decesele premature s-au înregistrat în țările mai puțin dezvoltate, susțin cercetătorii.
„Poluarea din țările în curs de dezvoltare e din ce în ce mai rea. Și nici măcar nu primește atenția pe care ar trebui să o primească. Problema trebuie să fie studiată mai riguros”, spune Dr. Philip Landrigan, unul dintre specialiștii care au lucrat la studiu.
O explicație pentru care țările în curs de dezvoltare sunt cele mai poluate, spune Landrigan, este industrializarea rapidă și inexistența sau eficiența scăzută a instituțiilor de protecție a mediului din aceste țări.