Poluarea de la vase cauzeaza mii de morti anual

Aerul de deasupra marilor este considerat curat, dar este posibil ca el sa fie poluat cu chimicale periculoase de la vapoare, sustin cercetatorii, informeaza The Guardian.

Fumul murdar imprastiat de cosurile vaselor pe mare sau in porturi, are un impact major asupra calitatii aerului din orasele aflate pe coasta apelor, potrivit unui studiu.

Cercetatorii au folosit o tehnica chimica de amprentare a sulfatilor primari din emisiile vaselor. Au descoperit particule minuscule de sulfura care pot fi purtate de vant pe distante foarte lungi. Daca acestea ajung in plamani, pot provoca serioase probleme de sanatate. Este estimat ca poluarea produsa de vase este responsabila pentru 60.000 de decese pe an in toata lumea.

Cercetatorii americani de la Universitatea California din San Diego au descoperit ca vasele contribuie intr-o masura mult mai mare pentru sulfatul primar din atmosfera decat era considerat pana acum. Analiza lor separa sulfatul primar din fumul produs de vase si de alte surse, precum emisiile de la autorurisme.
Mostrele de aer au aratat ca 44% din poluarea cu sulfati primari de pe coasta din California este din cauza vaselor. Vasele ard combustibili cu o concentratie mare de sulfati in porturile din Los Angeles, Long Beach si San Diego, au descoperit cercetatorii. Sulfatii primari sunt produsi cand vasele ard combustibili ieftini bogati in sulfuri. Particulele sunt considerate periculoase pentru oamenii pentru ca sunt foarte mici.

„Importanta sulfatilor primari este de cele mai multe ori ignorata in aprecierea impactului emisiilor produse de vase asupra calitatii aerului pentru ca mai putin de 7% dintre toate sulfurile emise de vase se gasesc in particulele de sulfati primari. Rezultatele noastre sugereaza ca acest component din emisiile vaselor este important si nu trebuie ignorant pe viitor. Stiind cat sulfat de la vase este in aer ne permite sa intelegem mai bine ce se intampla cu restul de 93% de sulfuri emise de vase”, a declarat Gerardo Dominguez, membru al echipei de cercetatori de la Universitatea din California.

Incepand din iulie anul viitor, toate tancurile petroliere, vasele de incarcaturi si croaziere care vor naviga spre California vor trebui sa-si schimbe combustibilul cu unul mai scump si mai curat atunci cand se vor apropia la mai putin de 38 de kilometri de coasta. Exista astfel de legi internationale care vor intra in vigoare din 2015.

Particulele minuscule poluatoare sunt cunoscute pentru afectiunile aduse plamanilor, care conduc la bronsite sau astm. De asemenea, ele pot declansa inflamatii in vasele de sange, acestea putand agrava sau chiar provoca artrite care conduc la infarct sau atacuri cardiac.

spot_img

Ultimele știri