Noi studii dezvăluie magnitudinea poluării cu microplastice, care afectează întreaga planetă, de la râurile și lacurile Marii Britanii la râul Yangtze din China, Groapa Marianelor și coasta Spaniei.
Oamenii consumă microplasticele prin hrană și apă, însă posibilele efecte asupra sănătății oamenilor și ecosistemelor nu sunt încă clare.
Noul studiu realizat în Marea Britanie a descoperit microplastice în toate cele 10 lacuri, râuri și rezervoare testate. Peste 1.000 de particule de microplastic per litru au fost descoperite în râul Tame, lângă Manchester. Chiar și în locuri îndepărtate cum ar fi Loch Lomond din Scoția, au fost descoperite două-trei particule per litru. Râul Tamisa din Londra avea aproximativ 80 de particule de microplastic per litru.
„Microplasticele sunt găsite absolut peste tot dar nu știm încă ce pericole reprezintă. Nu va fi util dacă în 20 de ani ne uităm înapoi și spunem: «Măcar dacă am fi realizat cât de rău este.» Trebuie să ne monitorizăm apele și să ne gândim, ca stat și ca lume, cum ne putem reduce dependența de plastic.”, a devlarat Christian Dunn, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea Bangor din Wales.
Microplasticele au fost găsite în corpurile tuturor mamiferelor marine studiate în cadrul unei analize realizate în Marea Britanie. Marea majoritate a particulelor erau fibre sintetice rezultate în urma descompunerii hainelor sau a plaselor de pescuit.
Oamenii de știință au descoperit că avem microplastic în noi, pe care îl consumăm oriunde ne-am afla în Europa
Animalele marine mari cum ar fi balenele, unii rechini și pisicile de mare prezintă risc crescut de boală din cauza microplasticelor din oceane. Multe dintre speciile de animale care se hrănesc prin filtrare sunt deja în pericol din cauza pescuitului excesiv și al poluării, iar problema microplasticelor agravează situația lor, arăta un studiu publicat anul trecut.
Poluarea cu microplastice afectează chiar şi cele mai izolate şi adânci zone de pe planetă, cum ar fi Groapa Marianelor și Antarctica.
Un alt studiu recent a descoperit peste 400 de tipuri de bacterii pe 275 de particule de microplastice colectate de pe plaje din Singapore, inclusiv bacterii care cauzează gastroenterită la oameni și care agravează albirea recifelor de corali.
Microplasticul de la pneuri și haine sintetice – sursă de poluare mai mare pentru țările dezvoltate
Microplasticele pot contamina noi medii prin intermediul insectelor zburătoare, amenințând păsările și alte specii care se hrănesc cu ele.