Poluarea cu mercur, mai puțin intensă. Cum ne afectează fenomenul

Cantitatea de emisii de mercur a scăzut în ultimii 15 ani cu aproape o treime. Cu toate acestea, mercurul, încadrat de OMS ca una dintre cele mai periculoase 10 substanțe chimice, continuă să ne afecteze sănănatea.

01_14_mercur_lead

Din 1990 și până în 2010, emisiile de mercur rezultate în urma activităților umane s-au diminuat cu 30%. Principalul motiv care a condus la această scădere îl reprezintă scăderea exploatărilor de cărbune.

Este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători din cadrul U.S. Geological Survey (USGS), Universitatea Harvard, Universitatea Peking din China, Institutul pentru Chimie Max Planck din Germania și Universitatea Alberta din Canada.

Cele mai mari reduceri s-au înregistrat în Europa și America de Nord, în timp ce țările din Asia s-au concentrat pe neutralizarea emisiilor. Înăsprirea legislației și dezvoltarea tehnologiei au făcut posibilă această performanță.

01_14_mercur

Unul dintre co-autorii studiului, cercetătorul David Krabbenhoft de la USGS, a explicat importanța acestei performanțe pentru mediul înconjurător și pentru calitatea vieții populației:

Sunt vești foarte bune pentru cei care și-au concentrat eforturile pe reducerea expunerii la mercur a peștilor, animalelor sălbatice și a oamenilor.

Cauzele poluării cu mercur sunt multiple. Erupțiile vulcanice și emisiile oceanelor contribuie în mod natural la dispersia lor, în timp ce activitățile umane sunt cele care amplifică fenomenul. Potrivit datelor Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, cele mai periculoase sunt exploatările de aur, arderea cărbunelui, exploatarea metalelor non-feroase și producția cimentului.

Mercurul este încadrat de Organizația Mondială a Sănătății în topul celor mai periculoase 10 substanțe chimice. Organizațiie de mediu și cele de protecție a consumatorilor au avertizat în repetate rânduri populația și autoritățile asupra impactul pe care emisiile de mercur îl au asupra peștilor și a altor viețuitoare marine.

Consumul peștilor contaminați reprezintă un pericol pentru sănătate, mercurul putând afecta sistemul nervos, digestiv și imunitar al omului, plămânii, rinichii, pielea și ochii. Cel mai îngrijorător rămâne însă impactul pe care îl poate avea asupra dezvoltării intra-uterine a fătului și asupra copiilor. De aceea, Greenpeace a creat un ghid al consumului de pește pentru femeile însărcinate și pentru copii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri