Poluarea cu dioxina afecteaza intr-un mod particular unele comunitati canadiene. Astfel, expunerea la dioxina duce la nasterea mai multor fetite decat baieti, informeaza Reuters, citat de Planet Ark.
Rezultatele cercetarilor conduse de Centrul IntrAmericas pentru Mediu confirma fenomenul canadian. Studiul arata si riscurile la care sunt expusi cei care traiesc la o distanta de pana la 25 kilometri fata de sursa de poluare.
In mod normal, se nasc 51% baieti si 49% fete. Dar aceste procente s-au inversat, 46 de baieti la 54 de fete, in comunitatile canadiene expuse poluarilor de la rafinariile de petrol, fabricile de hartie si topitoriile de metal.
"In fiecare oras unde exista asemenea industrii este o probabilitate mai mare sa se nasca fete decat baieti", a declarat James Argo, un medic care a participat la realizarea studiului.
Folosind statistici ale nasterilor si un inventar al surselor de poluare din Canada, studiul demonstreaza ca expunerea la dioxina, chiar si de la o distanta de 25 de kilometri fata de sursa, a crescut riscul aparitiei cancerului pentru un grup de 20.000 de oameni supravegheati in anii 90.
Dioxina este o substanta chimica toxica care se gaseste in cantitati mici de aer, apa, sol si anumite alimente.
Arderea pe scara larga a deseurilor municipale si medicinale este principala sursa de producere a dioxinei in Canada. Substanta apare insa si ca urmare a arderii lemnului si combustibilului si a productiei de fier si otel.
Nasterea mai multor fete a dus insa si la o crestere a ratei de imbolnavire cu cancer de san, cervical si ovarian.
Foto: savebabies.org