In afara efectului devastator asupra mediului si a faptului ca sunt transportate ilegal in tarile in curs de dezvoltare, oamenii de stiinta au descoperit ca deseurile electronice au efecte negative si asupra sanatatii oamenilor, precum inflamarile sau stresul oxidativ, care sunt precursorii bolilor cardiovasculare si chiar ai cancerului.
In cadrul unui nou studiu publicat azi, cercetatorii au colectat mostre de aer din unele dintre cele mai mari zone de dumping electronic din China, si au examinat efectele acestora asupra celulelor epiteliale din plamanii oamenilor.
Deseurile electronice sunt reprezentate de aparaturi precum computerele, televizoarele, imprimantele sau telefoanele mobile. In fiecare an sunt generate aproximativ 20 de milioane de tone de astfel de deseuri, dintre care o mare parte sunt exportate in China.
Din cauza procesului priomitv de reciclare a acestora, multe substante nocive precum poluantii organici si metalele grele sunt emise din aceste deseuri, si apoi se pot acumula cu usurinta in corpul uman prin inhalarea aerului contaminat, relateaza Eurekalert.org.
"Atat raspunsul inflamatoriu cat si stresul oxidativ conduc la deteriorarea ADN-ului, care poate induce oncogeneza sau chiar cancerul. Bineinteles, raspunsul inflamator si stresul oxidativ sunt asociate si cu alte afectiuni, precum cele cardiovasculare", a declarat co-autorul studiului, Dr Fangxing Yang, din cadrul Universitatii Zhejiang.
In cadrul acestui studiu, cercetatorii au colectat mostre de aer din localitatea Taizhou, provincia Zhejiang, un complex de dezmembrare a echipamentelor electronice in care lucreaza peste 60.000 si unde sunt reciclate peste doua milioane de deseuri electronice anual.
"Din aceste rezultate se vede clar ca dezmembrarea in aer liber a deseurilor electronice trebuie interzisa, iar tehnicile primitive, imbunatatite. Cum rezultatele testelor indica posibile efecte adverse asupra sanatatii oamenilor, muncitorii din aceste depozite trebuie sa fie bine protejati. In plus, companiile ar trebui sa utilizeze materiale eco la producerea echipamentelor electronice", a mai spus co-autorul studiului.
Foto: qwikstep.eu
Florin Tulbure