Poluarea cu azot este o problema reala si serioasa pe intregul continent european. Un studiu major efectuat de cercetatori din mai multe tari, si facut public astazi, a scos la iveala faptul ca poluarea cu azot il costa pe fiecare european aproximativ 650 de euro pe an, din cauza contaminari apei, a climatului, sanatatii si a faunei salbatice. Azotul este vital la fertilizarea solului, pentru a hrani populatia in continua crestere a globului.
Problema poluarii cu azot vizeaza si tara noastra din cauza depozitarii necorespunzatoare a nitratilor, in special in preajma fantanilor, ei ajungand apoi in sol.
„Directiva nitratilor vine din spatiul scandinav unde e ordine si curatenie. La noi nu este asa, nitratii care vin in cursurile de apa se scurg in Marea Neagra, care este o mare inchisa, fata de ocean, ceea ce inseamna ca impactul lor este mult mai puternic”, a declarat, pentru Green-report.ro, dr. Catalin Simota, directorul stiintific al Institutului de Cercetari pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului Bucuresti (ICPA).
El a precizat ca principala cauza a poluarii apelor este lipsa canalizarii. „Nitratii proveniti din cursurile agricole au o influenta foarte mare in intravilan, unde din cauza neglijentei in privinta locului unde se depoziteaza gunoaiele, adica langa fantani, sau in amonte fata de fantani, sunt infilitratii in panza freatica, care se vad apoi in camp. In 80% dintre fantani concentratiile de nitrati din apa depasesc cu mult limita maxima admisa”, a explicat dr. Catalin Simota.
Directorul stiintific al ICPA a mai spus ca „Romania si Ucraina sunt singurele tari din Europa care au de suferit din cauza bolii albastre la sugari, ce apare din cauza concentratiei mari a nitratilor”.
Totusi, Romania sta ceva mai bine decat restul Uniunii in privinta poluarii cu azot, asta pentru ca, in ultimii 20 de ani, cea mai mare parte a solurilor din tara nu au mai fost tratate cu fertilizanți artificiali sau cu pesticide.
Studiul referitor la poluarea cu azot, publicat azi, a fost efectuat de 200 de experti din 21 de tari. Acestia avertizeaza ca, in Europa, costurile poluarii cu azot in aer, sol, apa, a gazelor cu efect de sera si a defrisarilor costa intre 70 si 320 de miliarde de euro pe an. Astfel, din aceasta cauza, europenii scot din buzunar intre 130 si 650 de euro pe an.
Azotul contribuie si la poluarea aerului care duce la afectiuni respiratorii precum astmul sau cancerul, si reduce cu 6 luni speranta de viata a europenilor.
Cititi si:
Poluarea cu azot ii costa pe europeni sute de euro anual
Foto: afewviews.blogspot.com