Poluarea ameninta zonele de coasta ale Greciei

Grecia se lupa cu poluarea din zonele de coasta care poate da o lovitura grea turismului, afectand calitatea apelor si a plajelor, informeaza Reuters. Potrivit ONU si Agentiei Europene de Mediu, orase ca Atena, Tesalonic si Patra au devenit mari poluatori din cauza apelor industriale si menajere netratate. "Unele zone din golfurile Atenei sau Tesalonicului sunt pur si simplu moarte. Unele dintre ele nu isi vor reveni niciodata", a declarat Nikos Haralambidis, directorul Greenpeace Grecia.

"Pe o scara de la 1 la 10, calitatea apei este undeva la mijloc", a declarat Paul Mifsud, coordonatorul Planului de Actiune al Mediteranei din cadrul ONU. Acesta considera ca daca unele zone din Grecia, cum ar fi insulele si regiunile mai putin aglomerate au un calificativ mai bun, apele din orase sunt afectate de rezidurile industriale netratate. Cresterea activitatii industriale si dezvoltarea economica a tarii din ultimele decenii au dus la interzicerea inotului in zone recunoscute in trecut pentru unicitatea peisajului.

In ciuda actiunilor guvernamentale, singura instalatie de tratare a apelor reziduale din Atena nu functioneaza la capacitate maxima. De asemenea, Grecia continua sa-si sustina puternica industrie navala in ciuda directivei UE impotriva navelor care polueaza. Aceasta pozitie va deveni si ma puternica in viitor avand in vedere ca in 2009 va fi data in folosinta o noua conducta petroliera ruso-bulgaro-greaca, care leaga portul bulgar Burgas de nord-estul Greciei. Tancuri petroliere mai mari vor traversa Marea Egee, marind astfel riscul deversarilor si dezastrelor naturale.

Politica guvernamentala de incurajare a constructiei a zeci de mii de case de vacanta nu face decat sa agraveze nivelul de poluare al apei si sa degradeze si mai mult zona de coasta, avertizeaza activistii de mediu.
Paul Mifsud considera ca zona de coasta si constructiile care se ridica aici trebuie atent monitorizate. Deja 40% din zona greceasca de coasta a Mediteranei, aproximativ 46.000 de km, este acoperita de betoane. "Daca nu sunt luate masurile necesare, acest procent va creste la 50% in urmatorii 20 de ani. Exista raspunsuri dar este o chestiune de prioritati. Sunt totusi optimist ca Grecia va face fata acestor probleme de mediu", a adaugat Paul Mifsud.

Anul 2007 reprezinta al treilea an consecutiv de crestere a sectorului turistic. Numai anul acesta Grecia reprezinta tinta a 17 milioane de turisti straini si o crestere este deja prognozata pentru anul viitor. Veniturile din turism contribuie cu 18% la produsul national brut al Greciei.

Foto: reuters.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri