Studii. Poluarea aerului duce la scăderea performanței la școală și la creșterea infracțiunilor

Mai multe studii au demonstrat legătura dintre aerul poluat și schimbări de comportament, scăderea performanței la școală, dificultăți de analizare a datelor și, cel mai îngrijorător, spun cercetătorii, creșterea criminalității.

În 2011, Sefi Roth, cercetător la London School of Economics, a vrut să vadă dacă poluarea aerului are și alte impacturi asupra sănătății decât cele cunoscute, de la bolile de plămâni, până la decese.

Roth și echipa sa au analizat câțiva studenți care aveau același nivel de educație și care au dat examene în aceleași locuri, dar în zile când nivelurile de poluare erau diferite. Rezultatele au arătat că în zilele în care calitatea aerului era foarte slabă, studenții au obținut note proaste. În zilele în care aerul era curat, rezultatele la teste erau mult mai bune.

Cercetătorii le-au urmărit activitatea studenților participanți la studiu și au comparat-o cu a altora, iar șansele celor dintâi de a ajunge la o universitate mai slabă și, ulterior, de a câștiga mai puțin, au fost foarte mari, pentru că examenele pe care le-a analizat Roth erau unele decisive pentru etapele următoare.

republicabio.ro

„Deci chiar dacă poluarea aerului are un efect pe termen scurt, dacă apare într-un moment foarte important din viață, poate avea și efecte pe termen lung”, a declarat acesta, potrivit BBC.

Cel mai recent studiu al lui Sefi Roth, publicat în 2018, a presupus analizarea infracțiunilor desfășurate în doi ani la peste 600 de secții electorale din Londra. Astfel a descoperit că cele mai multe infracțiuni au avut loc în zilele cele mai poluate, atât în zonele mai sărace, cât și în cele bogate, în funcție de unde era purtat norul de poluare de către curenții de aer.

„Pur și simplu am urmărit acest nor și am studiat ce se întâmpla în zonele unde ajungea. Am descoperit că, oriunde ajungea, infracțiunile creșteau. Și am aflat că aceste efecte majore sunt prezente la niveluri de poluare care sunt mult mai joase decât cele considerate sigure ”, a mai spus cercetătorul.

 Un alt studiu, din 2018, realizat de la Jackson Lu de la Massachusetts Institute of Technology, a examinat datele colectate timp de nouă ani în 9.000 de orașe din Statele Unite. Astfel, poluarea aerului predispunea oamenii la șase categorii mari de infracțiuni, printre care crimă, viol, jaf, furt de mașini și atac.

Diana Younan, de la Universitatea din Sudul Californiei, s-a uitat la comportamentul delincvent (inclusiv înșelăciune, furt, vandalism și consum de substanțe interzise) al peste 682 de adolescenți, ținând cont de impactul particulelor PM2.5 asupra lor. Ca datele să fie complete, oamenii de știință au analizat și informații precum educația primită de la părinți, situația financiară, calitatea cartierului în care trăiesc adolescenții. Din nou, zonele și zilele mai poluate duceau la un comportament negativ.

spot_img

Ultimele știri