Poluarea aerului dăunează inteligenței – studiu

Poluarea aerului provoacă o reducere „imensă” a inteligenței, potrivit noilor cercetări, ceea ce indică faptul că daunele aduse societății de aerul toxic sunt mult mai profunde decât efectele cunoscute asupra sănătății fizice.

Cercetarea a fost efectuată în China, dar este relevantă în întreaga lume, întrucât 95% din populația globală respiră aer nesigur. Acesta a constatat că nivelurile ridicate de poluare au dus la scăderi semnificative ale scorurilor de testare în limbaj și aritmetică, cu impactul mediu echivalent cu pierderea unui an de educație a persoanei, scrie The Guardian.

„Aerul poluat are drept efect reducerea nivelului de educaţie cu un an, ceea ce este enorm,” a declarat Xi Chen, membru al echipei de cercetare de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Yale din SUA. „Dar ştim că efectul este chiar mai dăunător pentru cei în vârstă, în special cei peste 64 de ani, şi pentru bărbaţi, şi pentru cei cu un grad de educaţie scăzut. Dacă am calcula pierderea pentru aceştia, s-ar putea să fie vorba despre câţiva ani de educaţie.”

Studiile anterioare au constatat că poluarea aerului dăunează performanțelor cognitive ale studenților, dar această cercetare este prima care examinează persoanele de toate vârstele și diferențiază bărbați de femei.

Daunele aduse inteligenţri au fost cele mai grave pentru persoanele de peste 64 de ani, cu consecinţe grave, a declarat Chen: „De obicei, luăm cele mai importante decizii financiare la vârsta înaintată”.

Poluarea aerului provoacă șapte milioane de decese premature pe an, dar prejudiciile aduse abilităților mentale ale oamenilor este mai puțin cunoscut. Un studiu recent a constatat că aerul toxic a fost legat de „mortalitatea extrem de ridicată” la persoanele cu tulburări psihice, iar un studiu anterior l-a legat de creșterea bolii psihice la copii, în timp ce o altă analiză a constatat că cei care trăiesc lângă drumuri aglomerate prezintă un risc crescut de demență.

Noua lucrare, publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a analizat testele de limbaj şi aritmetică efectuate în cadrul studiilor China Family Panel pe 20.000 de persoane din întreaga ţară între 2010 şi 2014. Oamenii de ştiinţă au comparat rezultatele testelor cu înregistrările dioxidul de azot și poluarea cu dioxid de sulf.

Poluarea aerului, asociată cu vizite mai dese la doctor și la spital

Concluzia studiului arată că scăderea inteligenţei este proporţională cu durata timpului în care oamenii sunt expuşi la aer nociv şi că abilităţile lingvistice sunt mai afectate decât cele matematice, iar bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile. Cercetatorii au spus că acest lucru poate rezulta din diferenţele modului în care funcţionează creierul bărbaţilor şi femeilor.

Derrick Ho, de la Universitatea Politehnică din Hong Kong, a declarat că impactul poluării aerului asupra cunoașterii este important și că grupul său a avut concluzii preliminare similare în activitatea lor.

„Aceasta se datorează faptului că poluarea aerului ridicat poate fi asociată cu stresul oxidativ, neuroinflamarea și neurodegenerarea oamenilor”, a spus el.

Alte studii recente au găsit legături între poluarea aerului și astmnașteri prematurecreșterea mortalității în rândul persoanelor cu probleme psihice, probleme de dezvoltarediabet și creșterea criminalității.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri