Expunerea la aer poluat în timpul sarcinii ar putea provoca anomalii ale creierului fătului și probleme cognitive, confom unui nou studiu de la Barcelona Institute for Global Health, Spania și Erasmus University Medical Center of Rotterdam, Olanda.
Cercetătorii au analizat viața fetală a 783 de copii din Rotterdam, între anii 2002 și 2006, precum și informații legate de nivelurile de emisii de oxizi de azot, particule mari și particule în suspensie. Teste de evaluare a funcției cognitive și investigații neuroimagistice au fost realizate când copiii aveau 6, respectiv 10 ani.
Problemele de dezvoltare a creierului, asociate cu afecțiuni psihice
Conform rezultatelor studiului, copiii care au fost expuși la niveluri mai ridicate de particule în suspensie (PM) în perioada prenatală au cortexul mai subțire în câteva regiuni ale creierului din ambele emisfere. Expunerea la particule fine în timpul sarcinii este asociată cu alterări structurale ale scoarței cerebrale care duc la slăbirea controlului inhibitor al copilului.
Controlul inhibitor joacă un rol important în abilitatea copilului de a își inhiba impulsurile și de a avea autocontrol în fața tentațiilor. Daunele suferite de creier în perioada sa de dezvoltare ar putea duce la probleme psihice cum ar fi comportamentul adictiv și tulburări de hiperactivitate cu deficit de atenție.
Mònica Guxens, cercetător la ISGlobal și Erasmus University Medical Center, a explicat într-un comunicat de presă că întârzierile cognitive observate în studiu pot avea consecințe pe termen lung.
„Deși implicațiie clinice individuale ale acestor rezultate nu pot fi cuantificate, bazat pe alte studii, întârzierile cognitive observate la vârste fragede ar putea avea consecințe semnificative pe termen lung cum ar fi creșterea riscului de boli psihice și scăderea performanțelor academice, din cauza omniprezenței expunerii.”
Nivelurile medii de particule în suspensie observate în teste erau mult mai scăzute decât limitele impuse de Uniunea Europeană, iar nivelurile medii de dioxid de azot se încadrau în limitele considerate sigure. Doar 0.5% dintre femeile însărcinate au fost expuse unor niveluri considerate nesigure. Cercetătorii avertizează că și în jurul unor niveluri considerate sigure, nu pot garanta că poluarea aerului nu este un pericol pentru sănătatea umană.
În ultimii ani, o serie de studii au dezvăluit efectele nocive ale poluării aerului asupra creierului uman și asupra dezvoltării fătului. Milioane de nașteri premature înregistrate anual sunt asociate cu poluarea aerului. Cercetătorii au găsit legături între poluarea aerului și starea psihică a copiilor și adulților.