Studiu: milioanele de nașteri premature înregistrate anual, cauzate și de poluarea aerului

Nașterile premature înregistrate în 183 de de țări sunt asociate cu poluanți destul de întâlniți în atmosferă, potrivit unui studiu realizat de mai multe instituții, printre care și universități din SUA și UK. Asia și Africa sunt cele mai afectate zone.

nașterile premature
foto: unicef.uz

Aproximativ 15 milioane de copii sunt născuți prematur anual, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Nașterea prematură este principala cauză pentru care copiii mai mici de cinci ani mor. Dacă un copil este născut prematur, el poate avea probleme cu văzul și auzul, dar poate suferi și de deficiențe de învățare.

Impactul nașterilor premature la nivel global

În 2010, 14,9 milioane de nou-născuți au provenit din nașteri premature, ceea ce a însemnat 11,1% din cele 135 de nașteri înregistrate la nivel global, potrivit datelor din studiu. De asemenea, în unele țări europene, rata nașterilor premature variază între 4 și 5%, din totalul nașterilor, în timp ce în unele țări din Africa și Asia de Sud, rata variază între 15-18%.

Rezultatele cercetărilor mai vechi indică faptul că nașterile premature sunt cauzate de un cumul de factori precum: vârsta, sarcina multiplă (gemeni), infecțiile, nașterile premature suferite în trecut, sănătatea psihilogică (de exemplu depresia). De asemenea, mai exsită și factorii care țin de stilul de viață cum ar fi: sărăcia, educația, activitatea fizică, dieta, cosumul de alcool sau droguri, dar și cei care țin de criterii precum rasă sau etnie.

Prin cercetarea de față, s-a identificat pentru prima dată încă un factor care poate duce la nașterea prematură: poluarea aerului.

18% din nașterile înregistrate la nivel global au legătură cu poluarea

Rezultatele arată că: „în 2010, aproximativ 2,7 milioane de nașteri premature înregistrate la nivel global – adică 18% din toate nașterile premature – au fost asociate cu expunerea la poluare”.

„Studiul subliniază că poluarea aerului nu este nocivă doar pentru oamenii care sunt în contact direct cu aerul – ci și că îi poate afecta pe copii din pântecele mamelor expuse la poluare”, a spus Chris Malley, cercetător în cadrul Stockholm Environment Institute și coordonatorul studiul.

„Nașterile premature asociate cu expunerea la poluare nu contribuie doar la mortalitatea infantilă, ci contribuie și la efectele nocive de pe parcursul întregilor vieți ale supraviețuitorilor”, mai spune acesta.

Totuși, autorii admit că există unele limitări. Din cauza lipsei de date în ceea ce privește poluarea din regiuni precum sudul și estul Asiei, dar și sudul și estul Africii, au fost folosite rezultatele unor studii realizate în SUA și Europa pentru a fi estimată expunerea oamenilor la poluare, la nivel global.

Or, expunerea la poluare a unei femei însărcinate poate varia în funcție de zona în care trăiește. Astfel, într-un oraș din India sau China, ea ar putea inhala de zece ori mai multe substanțe nocive decât ar inhala dacă ar trăi într-o zonă rurală a Franței sau a Angliei.

Studiul a luat în calcul poluarea cu particule fine, adică un termen care definește amestecul de particule solide și picături lichide care se regăsesc în aer. Anumite particule cum ar fi praful, murdăria, funinginea sau fumul sunt mari sau destul de negre pentru a putea fi observate cu ochiul liber. În schimb, altele pot fi detectate doar cu ajutorul unui microscop.

spot_img

Ultimele știri