Studiu: poluarea aerului crește riscul apariției cancerului bucal la bărbați

Nivelurile ridicate de poluare a aerului cresc riscul apariției cancerului bucal, conform unui nou studiu.

O echipă de cercetători din Taiwan au analizat datele legate de poluarea aerului prelevate în 2009 de 66 de stații de monitorizare a calității aerului din Taiwan, combinându-le cu fișele medicale a mai mult de 480.000 de bărbați cu vârsta de peste 40 de ani. În total, au fost înregistrate 11.617 cazuri de cancer bucal printre participanți.

Cercetătorii au descoperit că bărbații expuși la cele mai mare niveluri de particule în suspensie (PM 2.5) au avut șanse mai mari să dezvolte cancer bucal. În comparație cu bărbații care au fost expuși la niveluri anuale de PM 2.5 de aproximativ 26.74 micrograme per metru cub de aer, cei expuși la concentrații de 40.37 μg/m3 sau mai mult au avut cu 43% mai multe șanse să dezvolte cancer bucal.

Oamenii de știință au explicat că mecanismul prin care poluarea aerului determină apariția acestui fel de cancer nu este încă bine înțeles și că este nevoie de mai multe cercetări.

Însă studiul are limitări, neluând în considerare expunerea bărbaților la aer poluat de-a lungul vieții, care ar fi putut fi mai mare sau mai mică decât expunerea recentă.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), nivelurile medii anuale de PM 2.5 nu ar trebui să depășească 10 μg/m3. Însă în multe orașe ale lumii, această limită este cu mult depășită. De exemplu, în Kabul media anuală este de 86 μg/m3, în Beijing de 85 μg/m3, iar în Delhi au fost înregistrate până la 122 μg/m3.

Green Report Shop Transport ECO

Alte studii recente au găsit legături între poluarea aerului și astmnașteri prematurecreșterea mortalității în rândul persoanelor cu probleme psihice, modificări în structura inimii, probleme de dezvoltarediabet și creșterea criminalității, precum și scăderea inteligenței.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri