Studiu: copiii și tinerii din orașele poluate sunt predispuși la boala Alzheimer

Copiii și tinerii care locuiesc în orașe cu un grad ridicat de poluare sunt predispuși la boala Alzheimer și suicid, conform unui nou studiu. Cercetătorii au descoperit semne ale bolii Alzheimer la 99.5% dintre subiecți, chiar și la bebeluși care nu au împlinit încă un an.

Oamenii de știință de la Universitatea din Montana, SUA, au studiat autopsiile a 203 locuitori din Mexico City, oraș care are niveluri de particule în suspensie (PM 2.5) și ozon peste limitele stabilite de Agenția de Protecție a Mediului din SUA (EPA).

 „Boala Alzheimer, care începe în trunchiul cerebral al copiilor de vârstă mică și afectează 99.5% dintre locuitorii tineri din mediul urban, este o criză de sănătate majoră. Semnele bolii Alzheimer încep în copilărie în mediile poluate, și trebuie să implementăm măsuri preventive eficiente din timp. Este inutil să luăm măsuri reactive decenii mai târziu.”, au avertizat oamenii de știință în cadrul studiului.

Cercetătorii cred că particulele în suspensie cresc riscul bolii Alzheimer pe măsură ce intră în creier prin tractul gastrointestinal, nas și plămâni.

Nu este prima oară când cercetătorii găsesc o legătură între poluarea aerului și boli ale creierului. Un studiu publicat în luna martie a găsit anomalii ale creierului în școlari ai căror mame au fost expuse la particule în suspensie când erau însărcinate.

Un alt studiu publicat la începutul anului arată că persoanele cu boli neurologice și psihice au un risc crescut de mortalitate în zilele în care poluarea aerului atinge niveluri ridicate. Alte cercetări dezvăluie o legătură între poluarea aerului și creșterea criminalității.

carturesti.ro

Poluarea aerului nu afectează numai creierul. O echipă de cercetători americani a descoperit o legătură puternică între creșterea poluării aerului și infecții pulmonare virale care se pot transforma în boli ca bronșiolita.

Cercetătorii au monitorizat poluarea aerului din opt orașe din Utah aflate într-o regiune poluată, incluzând Salt Lake City și au analizat fișele medicale de la mai mult de 146.000 de oameni care au fost diagnosticați cu o infecție respiratorie acută între 1999 și 2016. Mai mult de trei sferturi din diagnostice au fost puse copiilor mai mici de doi ani. În unele cazuri, infecțiile au fost letale. 26 copii și 81 adulți au murit în decurs de o lună de la diagnostic.

Oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare creștere de 10 micrograme per metru cub de particule în suspensie, șansele de boală pulmonară în următoarea lună au crescut cu  15-32%, depinzând de vârsta locuitorilor.

spot_img

Ultimele știri