Poluarea din Afganistan omoară mai mulți oameni decât războiul

Din cauza combustibililor de proastă calitate, a mașinilor vechi, dar și a arderii deșeurilor și lemnelor, capitala Afganistanului, Kabul, se clasează în top 10 cele mai poluate orașe din lume. Unele surse spun că în 2018 au murit 30.000 de persoane din cauza aerului poluat.

Afganistanul, aflat în război de mai bine de 40 de ani, se confruntă cu un alt inamic: poluarea. Datele privind calitatea aerului din capitala Kabul, unde locuiesc șase milioane de persoane, sunt foarte puține, iar măsurile de reducere a poluării există numai pe hârtie. 

Un fost angajat al sistemului public de sănătate a declarat pentru BBC că 30.000 de persoane au murit în 2018 din cauza problemelor de sănătate cauzate de aerul poluat. Alte surse spun că în toată țara, în 2016, au fost înregistrate 51.600 de decese. Comparativ, războiul care se desfășoară în țară a ucis, din 2001, 111.000 de afgani.

„Aerul poluat are impact în special asupra copiilor, care nu au un sistem imunitar suficient de puternic pentru a se lupta cu toxinele. Și, din momentul în care fac o infecție la plămâni, problema devine foarte serioasă. Poate lua viața unui copil foarte repede”, a declarat pentru Al Jazeera doctorul Mohammad Akbar Iqbal, medic în cadrul unităţii de terapie intensivă a spitalului de pediatrie Indira Gandhi din Kabul.

Cauzele poluării aerului sunt combustibilii de proastă calitate, vehiculele ineficiente și multe, dar și arderea cauciucurilor, plasticului și a cărbunelui.

rangali.ro

Seceta a contribuit la scăderea calității aerului, iar noaptea, când temperaturile scad spre limita înghețului, locuitorii Kabulului fac focul în sobe. Din cauza prețurilor foarte mari la gazele naturale și electricitate, 2.200 de kilograme de lemne sunt arse anual în gospodării.

Locuitorii din Kabul resimt o deteriorare a calităţii aerului în această iarnă comparativ cu anii precedenţi, o situaţie împărtăşită de medici, care au atras atenţia cu privire la creşterea semnificativă a numărului de pacienţi cu boli respiratorii în cursul ultimelor săptămâni.

„În anii precedenţi, 30-40% dintre pacienţii noştri au suferit infecţii respiratorii acute, însă în acest an procentul a trecut de 70-80%”, a mai spus Akbar Iqbal, subliniind că frigul şi poluarea sunt motivele principale.

Potrivit unui fost funcţionar din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (NEPA), poluarea atmosferei din această iarnă poate fi calificată drept ”mortală” în acest moment.

„Acest lucru poate provoca pierderi de sarcină, întârzieri de creştere, probleme de dezvoltare mintală la nou-născuţi şi poate conduce la numeroase forme de cancer”, a estimat Abdul Hadi Zhemen.

Expertul de mediu Mohammad Kazim Humayoun a spus pentru Arab News că afganii ar trebui să poarte măști și să se spele pe mâini regulat, pentru a se proteja de poluare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri