Poluarea aerului afectează competiţiile sportive: organizatorii Australian Open iau în calcul suspendarea meciurilor

Organizatorii Australian Open, primul turneu de Mare Şlem din acest an, ce va debuta luni, au anunţat, sâmbătă, introducerea unui sistem de măsurare a poluării aerului care va antrena suspendarea meciurilor dacă un anumit grad va fi atins, în timp ce oraşul gazdă Melbourne este afectat de incendiile care fac ravagii în sud-estul Australiei.

Politica organizatorilor se bazează pe concentrațiile de particule fine, sau PM2.5, în aer, determinate de site-urile de monitorizare în timp real din jurul parcului Melbourne. În cadrul politicii există cinci niveluri de calitate a aerului, în funcție de cât de mult PM2.5 este prezent.

Jocul va fi suspendat dacă totalul de particule fine solide şi lichide din aer atinge 200, respectiv al cincilea grad de pe această scară de măsurare a calităţii aerului.

Al patrulea grad, între 97 şi 200, va conduce la o dezbatere între serviciul medical şi organizatori pentru a şti dacă se poate continua jocul. Arbitrul va putea întrerupe meciul dacă consideră că este oportun.

Aceste reguli se vor aplica la toate meciurile din exterior şi pe terenurile cu acoperiş retractabil, iar la suspendarea unui meci, acesta nu va putea fi reluat decât după închiderea acoperişului.

De asemenea, un meci nu va putea fi întrerupt înainte de disputarea unui număr egal de ghemuri sau la finalul unui tiebreak dacă acesta are loc.

Primul turneu de Mare Şlem din 2020 debutează luni, dar meciurile de calificare au ridicat deja numeroase critici, mai mulţi jucători au abandonat din cauza aerului nerespirabil care i-a cauzat un acces puternic de tuse.

Meciul Mariei Sharapova a fost abandonat după două ore de joc în aer cu fum, iar Novak Djokovic a spus înainte de începerea turneului că amânarea competiției până aerul va fi normal ar putea fi necesară, ca ultimă soluție.

Îngrijorările cu privire la condițiile adecvate de calitate a aerului pentru sportivii profesionişti au apărut de la cel puțin Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing. Atunci s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de poluare a aerului din orice meci măsurat. Aerul de proastă calitate poate afecta performanța atletică și poate afecta sănătatea sportivilor. Pe măsură ce anotimpurile cu focuri cresc în durată și intensitate, ligile profesioniste de sport şi alte insituţii responsabile din sport vor continua să se confrunte cu această problemă.

Respirația în aer poluat pe o perioadă scurtă de timp poate agrava afecțiunile respiratorii și ale inimii. Respriraţia pe termen lung poate crește riscurile bolilor de inimă și ale unor tipuri de cancer.

Activitatea fizică crește cantitatea de aer pe care un om o aspiră pe minut, astfel încât cineva care joacă un sport în aer de proastă calitate ar inhala mai multă poluare decât cineva care doar stă afară.

„Deoarece muncesc atât de mult și respiră atât de mult, sportivii se dovedesc de fapt un subgrup sensibil la poluanți”, spune Ed Avol, profesor de medicină preventivă clinică și expert în poluarea aerului de la Universitatea din sudul Californiei.

spot_img

Ultimele știri