FOTO Cum arată poluarea planetei, din satelitul Agenției Spațiale Europene

Dioxidul de azot care plutește deasupra Europei, poluarea din India și emisiile de sulf cauzate de erupția vulcanului Agung, din Indonezia. Iată doar câteva dintre semnele poluării, surprinse dintr-un satelit al Agenției Spațiale Europene și oferite recent publicului larg.

Sentinel 5-P satelit poluare
Monoxidul de carbon măsurat de satelit / foto via ESA

În data de 13 octombrie, Agenția Spațială Europeană a lansat în spațiu satelitul Sentinel 5-P. Misiunea sa este cea de a monitoriza calitatea aerului, oferind rapoarte zilnice și trimițând avertizări în cazul erupțiilor vulcanice și al incendiilor.

Construit de Marea Britanie și Olanda, satelitul Agenției Spațiale Europene (ESA) a publicat recent primele sale imagini. Surprind, printre altele, dioxidul de azot care plutește deasupra Europei, poluarea din India, și emisiile de sulf cauzate de erupția vulcanului Agung, din Indonezia.

Primele imagini surprind poluarea cauzată de activitatea umană

Publicate pe 1 decembrie, primele imagini ale satelitului sunt disponibile pe site-ul Agenției Spațiale Europene și surprind în detaliu poluarea din anumite părți ale globului.

Una dintre ele arată dioxidul de azot aflat asupra Europei, cauzat în mare parte de trafic și combustibili fosili folosiți în activități industriale. O altă hartă arată nivelurile de monoxid de carbon din întreaga lume, care sunt mult mai ridicate în emisfera sudică.

Satelitul va oferi informații zilnice cu privire la starea aerului

Satelitul are capacitatea de a oferi rapoarte detaliate cu privire la gazele și particulele care poluează aerul, identificând gaze ca dioxidul de azot, ozon, formaldehidă, metan, dioxid de carbon, metan și aerosoli. Poate măsura și cantitatea de raze ultraviolete din aer.

Folosește un singur instrument, un spectrometru numit Tropomi, cu rezoluția de 7 x 3.5 kilometri pătrați. Acesta a rămas închis în primele 25 de zile pentru a evita contaminarea. Având o rază de acțiune de 2600 km, poate face câte o hartă a întregii planete la fiecare 24 de ore.

spot_img

Ultimele știri