Capitala Indiei, New Delhi, a înregistrat niveluri record de poluare a aerului, de 12 ori mai mari decât limita sigură, exacerbând criza de sănătate publică din orașul cu 20 de milioane de locuitori.
Reprezentanți ai guvernului au declarat că motivele principale ale creșterii nivelurilor de poluare sunt vitezele reduse ale vântului și temperatura neobișnuit de scăzută a aerului, precum și condițiile de ceață. De asemenea, emisiile de la vehicule, termocentrale și industrie, precum și fumul de la instalațiile de încălzire ale locuitorilor, au exacerbat poluarea din ultima perioadă.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, India are 14 dintre cele mai poluate orașe ale lumii, New Delhi aflându-se pe locul șase.
Poluarea aerului din capitală a fost catalogată ca „severă” timp de trei zile consecutive. Indicele de calitate a aerului în prima zi a noului an a fost de 404. Nouăsprezece zone din Delhi au înregistrat un grad sever de poluare, în timp ce 14 zone aveau o calitate a aerului foarte scăzută, conform Central Pollution Control Board. În cea mai poluată zonă a orașului, nivelurile de PM 10 au ajuns la 556 iar cele de PM 2.5 la 445. Nivelurile de poluare înregistrate pot afecta grav și oamenii sănătoși.
Guvernul din India va publica reglementări pentru măștile anti-poluare
Conform unui studiu publicat luna trecută, poluarea aerului din New Delhi a cauzat 1.24 de milioane de decese în 2017, sau 12.5% din totalul deceselor.
Ecologiștii au criticat lipsa de măsuri a autorităților și au declarat că este nevoie de un efort concertat pentru a reduce poluarea de la vehicule și industrie.
Lipsa aparentă de îngrijorare a publicului privind calitatea aerului oferă politicienilor locali și federali acoperirea perfectă pentru a amâna rezolvarea problemei, conform sociologilor și activiștilor.