În noaptea de vineri spre sâmbătă, stațiile independente de monitorizare a aerului din Capitală indicau un nou episod de poluare masivă. În unele zone, în aer era un miros metalic, iar oamenii scriau pe Facebook că nu pot respira în case. În condițiile în care deplasările după ora 23 sunt interzise, Agenția pentru Protecția Mediului București a transmis: „Au fost informate autoritățile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în Capitală”.
Rețeaua Aerlive.ro, azi-noapte, la ora 3:00
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APM) anunţă că, începând de vineri seara şi până în prezent, în Municipiul Bucureşti şi în localităţile limitrofe au avut loc creşteri importante ale concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi.
Astfel, conform unui comunicat al APM Bucureşti, la staţiile B6- Cercul Militar, de trafic, şi B2- Titan, concentraţiile de PM 10 au fost cele mai ridicate, concentraţia medie orară maxim înregistrată a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilite pentru media zilnică.
Şi celelalte staţii de monitorizare au înregistrat concentraţii medii orare ale PM 10 în jurul şi peste valoarea de 100 micrograme/mc. Concentraţia medie orară a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiată de valoarea limită (185 micrograme/mc faţă de VL=200 micrograme/mc) doar la staţia B6.
„La începutul serii de ieri, la toate staţiile de monitorizare din oraş s-au înregistrat corelaţii între poluanţii monitorizaţi (creşteri pe aceleaşi perioade ale concentraţiilor de PM10, NO2 şi CO, chiar şi benzen). Analiza corelaţiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creşterea concentraţiilor de pm10. Începând cu ora 20:00, concentraţiile de particule PM 10 au crescut în continuare, în orele de seară spre noapte, aducându-se aport suplimentar din încălzirea rezidenţială. Întrucât condiţiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulări de poluanţi la nivelul solului şi concentraţiile au rămas ridicate şi în cursul dimineţii de astăzi, însă la niveluri mai reduse decât în cursul serii. Au fost informate autorităţile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în Capitală. În aceste momente este importantă gestionarea eficientă a traficului pentru a nu se produce noi creşteri ale concentraţiilor”, au mai transmis reprezentanţii APM.
Aseară, în jurul orei 01:00, un utilizator semnala pe pagina Aerlive.ro că senzorul îi arata în casă 225 micrograme pe metru cub PM2.5, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății prevede o limită zilnică de 25 de micrograme pe metru cub și una anuală de zece micrograme pe metru cub. Iar PM10, 232 micrograme pe metru cub – valoarea limită zilnică prevăzută de legislația românească pentru PM 10 este de 50 micrograme pe metru cub. La ora 3:00, în zona Giulești în aer era un miros metalic, iar stația uRadMonitor indica 162 ug/m3. Tot pe pagina Aerlive.ro, o utilizatoare a scris că s-a trezit din somn pentru că nu putea să respire.
Cu câteva zile în urmă, Andrei Corlan, consilier la Garda Națională de Mediu, a dat explicații la Digi24 pentru alte episoade de poluare din Capitală. Astfel, potrivit acestuia, fiind iarnă, pe fondul temperaturilor scăzute și al cadrului atmosferic care împiedică dispersia poluanților, pot fi acumulări importante de poluanți la nivelul solului.
Radu Motișan, fondatorul rețelei uRadMonitor, a explicat pentru Green Report:
„Nu iarna e de vină, pentru că senzori identici cu cei din București sunt instalați în toată Europa, și doar noi, românii, suntem mai speciali”.
În această dimineață, la 9:30, Aerlive.ro atrăgea atenția pe Facebook: „De la nord la sud, Bucureștiul e sub asediul poluării!!! Senzorii înregistrează depășiri de peste 3 ori valoarea maxima pentru protejarea sănătății umane!”.
Citește și serialul Green Report „Cât ne pasă de ce aer respirăm?”