Studiu: Poluarea aerului, asociată cu episoade psihotice la tineri

Tinerii care trăiesc în medii cu niveluri mari de poluare a aerului sunt mult mai predispuși la episoade psihotice, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au analizat experiențele a peste 2.000 de tineri în vârstă de 17 ani din Anglia și Wales și au descoperit că cei care trăiau în locuri cu niveluri înalte de oxizi de azot erau cu 70% mai predispuși să aibă simptome cum ar fi paranoia intensă și auzitul vocilor.

Numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului în Europa, dublu față de estimările precedente

Cercetări precedente au indicat că locuitorii orașelor au mai multe episoade psihotice decât cei din afara zonelor urbane, iar noul studiu sugerează că aerul toxic este un motiv potențial. Dar acest tip de studiu nu poate stabili o legătură de cauzalitate, iar alți factori, cum ar fi zgomotul, ar putea fi importanți.  

Studiul a luat în considerare alte cauze potențiale ale experiențelor psihotice, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și canabis, istoria bolilor psihice și venitul familiei.

„[Oxizii de azot] au explicat aproximativ 60% din asocierea între traiul în mediul urban și experiențele psihotice.”, a explicat Joanne Newbury, autoare principală a studiului.

Oxizii de azot provin în special de la mașinile diesel și sunt la niveluri ilegale în majoritatea orașelor din Marea Britanie.

Cele mai sărace regiuni din UE sunt afectate cel mai grav de poluarea aerului

Conform lui Newbury, în zonele cu cele mai mari niveluri de oxizi de azot, 12 adolescenți au avut experiențe psihotice pentru fiecare 20 care nu au avut. În zone cu niveluri mai scăzute, doar șapte adolescenți au avut experiențe psihotice pentru fiecare 20 care nu au avut.

Cercetătorii au găsit și o legătură între episoade psihotice și poluarea cu particule în suspensie. Adolescenții expuși la niveluri mai înalte de PM2.5 și PM10 au fost cu 45% mai predispuși la episoade psihotice.

Noi studii care dezvăluie pericolele aerului poluat sunt publicate în fiecare lună. Copiii sunt în special vulnerabili la aer toxic, iar studii precedente au asociat poluarea aerului cu numeroase afecțiuni, cum ar fi probleme de dezvoltare, afecțiuni neurologice, astmprobleme cardiace, încetinirea dezvoltării plămânilor și nașteri premature.

spot_img

Ultimele știri