Ecologiștii au cerut legislatorilor UE să ia măsuri mai stricte privind poluarea aerului cauzată de termocentralele pe cărbune din vestul Balcanilor, susținând că acestea sunt responsabile pentru 3.900 de morți premature în Europa în fiecare an.
Cele 16 termocentrale cu o capacitate de 8 gigawați construite în vremea comunistă au emis aceeași cantitate de dioxid de sulf în 2016 ca 250 de termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 30 de ori mai mare în restul Uniunii Europene, au declarat cinci grupuri de mediu într-un raport.
Lignitul, cel mai poluant tip de cărbune, este ușor de găsit în regiune, fiind o resursă energetică ieftină și una dintre principalele surse de energie electrică în Kosovo, Serbia, Bosnia, Macedonia și Muntenegru.
Statele sunt membre ale Comunității Energiei, care s-a angajat să implementeze legile UE de a reduce poluarea până în 2018. Însă investițiile în noi termocentrale sau tehnologii de reducere a emisiilor au întârziat să apară.
În topul termocentralelor care emit cele mai multe PM10 din Europa se numără și termocentrala de la Mintia, județul Hunedoara, care a emis 2.105 tone de PM10 în 2016.
„Poluarea aerului nu ține cont de granițe și încă este un ucigaș invizbil în Europa. Este momentul ca legislatorii UE să sporească eforturile de a curăța aerul și a decarboniza sectorul energetic.”, a declarat Vlatka Matkovic Puljic, autoare principală a raportului.
Conform raportului, termocentralele din vestul Balcanilor au poluat aerul din UE și au cauzat daune de sănătate în valoare de până la 11.5 miliarde de euro anual, România fiind pe locul 3 în ceea ce privește costurile de sănătate.
Regiunea plănuiește să sporească capacitatea de producție a termocentralelor pe cărbune cu 2.7 GW în următorul deceniu, proiecte finanțate în special de bănci chinezești. Majoritatea termocentralelor noi nu ar respecta normele de control a poluării impuse de Uniunea Europeană.
Guvernele din regiune susțin că trebuie să extindă producția de energie electrică pe bază de cărbune pentru a face față creșterii cererii și a asigura siguranța energetică și că noile termocentrale pe cărbune vor emite mai puține gaze cu efect de seră.
Raportul cere implementarea unor reguli mai stricte pentru Comunitatea Energiei și susține că Comisia Europeană ar trebui să utilizeze aceste reglementări ca o cerință de aderare la Uniunea Europeană.
În prezent, statele din Comunitatea Energiei nu sunt penalizate dacă țintele nu sunt îndeplinite.