Polonia conduce lista „dirty thirty” a Europei

Cea mai poluanta centrala energetica din Europa se afla in Polonia, in timp ce companiile de utilitati din Germania detin 11 din cele mai daunatoare 30 centrale din UE, anunta Reuters.

Centrala pe carbune Belchatow din Polonia, detinuta de compania de utilitati de stat BOT Elektrownia, elimina in atmosfera 30,9 milioane de tone de CO2, clasandu-se in acest fel pe prima pozitie a poluatorilor din UE. Cantitatea, ce echivaleaza cu emisiile de gaze cu efect de sera ale Croatiei, a crescut cu 9% fata de nivelul din 2007.

Centrala germana, Kraftwerk Niederaussem, cea care se afla in fruntea listei in 2007, a inregistrat o scadere a emisiilor cu 20 de procente, pana la 24,9 milioane. Chiar daca este cea mai radicala reducere a emisiilor, centrala, detinuta de compania publica de utilitati RWE, ramane pe pozitia a doua a clasamentului. Acelasi grup german detine patru din primele sapte centrale poluante ale Europei.

Primii 11 poluanti ai Germaniei au eliminat in atmosfera 165,9 tone de CO2, cu 3,9% mai putin decat in 2007. Analistii sustin ca germanii au reusit sa isi reduca emisiile datorita trecerii la arderile de carbune bituminos, in locul lignitului.

Chiar daca guvernul Marii Britanii a anuntat ca emisiile per total ale regatului au scazut cu 2 procente in 2008, locul patru al topului este ocupat de centrala Drax, ale carei emisii au crescut anul trecut cu 2,6%, pana la 60,1 tone.

Intreg grupul de 30 de centrale, denumit de World Wide Fund for Nature „dirty thirty”, a emis in 2008 387,5 milioane de tone de CO2, cu 2,2% mai putin decat in 2007. Estimarile specialistilor din UE arata ca emisiile industriale au scazut datorita crizei economice globale, si a renuntarii la arderile de carbune in favoarea gazelor naturale.

Datele preliminare sunt o prima evaluare a emisiilor industriale din UE, si sunt relevante pentru schema de schimburi cu permise de carbon ale UE, in valoare de 90 de miliarde de dolari. Conform acestui sistem, companiile care vor sa emita mai mult decat limita impusa trebuie sa achizitioneze permise de la producatorii care si-au redus cantitatea de CO2 emisa.

Anul trecut, Comisia Europeana a evitat pentru prima data sa distribuie un numar excesiv de mare de permise pentru companiile industriale.
Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri