Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Colorado au conceput un nou polimer care poate fi reciclat la infinit fără proceduri intensive sau substanțe toxice, fiind o alternativă prietenoasă cu mediul la plasticul bazat pe petrol.
Polimerul descoperit de cercetători este dur, rezistent la căldură, ușor și durabil. Poate fi reciclat la infinit cu ajutorul unui catalist.
Polimerii sunt caracterizați prin lanțuri de molecule mici, identice, numite monomeri. Cercetătorii au conceput un monomer care poate fi polimerizat în condiții prietenoase cu mediul. Materialul se formează în câteva minute la temperatura camerei cu ajutorul unei cantități mici de catalist, fără să fie nevoie de solvenți. Materialul obținut are proprietăți mecanice foarte similare cu ale plasticului.
Polimerul poate fi descompus în monomeri, apoi re-polimerizat fără greutate, oferind posibilitatea de a fi folosit la infinit.
Materialul a fost conceput bazat pe cercetările profesorului Eugene Chen, care a descoperit prima oară acest gen de polimer reciclabil în 2015.
Chen a subliniat că noua tehnologie a fost demonstrată doar în laborator și că mai este mult de muncă pentru a perfecționa noile tehnici de producție. Cercetătorii lucrează în prezent la optimizarea procesului de sinteză și la dezvoltarea unor metode mai ieftine de producție, precum și la găsirea unor noi structuri chimicale pentru materiale reciclabile.
Însă Chen și colegii săi sunt optimiști că în viitor aceste materiale vor putea fi folosite la scară largă și vor înlocui plasticul bazat pe petrol, care de cele mai multe ori nu poate fi reciclat mai mult de câteva ori.