Colectarea datelor și interpretarea lor încep să fie din ce în ce mai prezente ca subiecte în sfera de sustenabilitate din mediul de afaceri românesc, în contextul în care cerințele de raportare se înăspresc. Omnibus UE, regulamentul european care consolidează Directivele CSRD, CSDDD și taxonomia UE, impune companiilor să ofere dare clare și verificabile despre impactul lor asupra mediului și societății.
Acesta este și subiectul ultimului episod de Podcast Green Report. Invitata din acest episod este Cristina Bălan, consultant în raportarea sustenabilității și fondatoarea CO2Later, primul specialist din România care a luat examenul de raportare a sustenabilității GRI. Aceasta a discutat cu Raluca Fișer, președinta Asociației Green Revolution și gazda podcastului, despre datele de sustenabilitate și legislație.
Suprareglementare
Suprareglementarea a fost și ea adusă în discuție. În prezent, România are multe alte directive care „obligă” și „pun presiune” să colectăm date în domeniul sustenabilității. Specialista consideră că nu ar trebui ca domeniul de sustenabilitate să rămână blocat numai pe CSRD (Directiva privind raportarea dezvoltării durabile a întreprinderilor).
Datele colectate vor fi la fel de multe, însă împărțite în funcție de legislația națională și directivele europene.
Datele ca armă de marketing
Datele pe care firmele le colectează sunt deseori utilizate și ca o armă de marketing, susține specialista invitată. Cristina Bălan subliniază că, trecând peste rolul tehnic, companiilor le place să se laude cu datele pe care le dețin.
Deseori, comunicatele de presă prezintă „succese” și „topuri” de sustenabilitate bazate pe datele colectate de specialiști.
Responsabilitatea românilor
Cristina Bălan consideră că, din punct de vedere al legiferării, românii ar trebui să fie mai implicați. O astfel de implicare ar putea fi reprezentată de contactul direct cu cei care ne reprezintă.
În opinia sa, contactul direct cu aleșii românilor (prin mesaje, petiții sau întrebări punctuale) ar trebui să devină ceva obișnuit, nu o excepție.
„Noi nu avem obiceiul să scriem parlamentarilor. Nici nu mai zic că nu avem obiceiul să scriem europarlamentarilor, nu avem obiceiul să ne uităm să vedem cum au votat.”
„Noi luăm decizii fără date și nu știm dacă deciziile pe care le luăm sunt bune sau sunt rele doar după ce trece un timp”, spune Cristina Bălan
Vizionează podcast-ul în întregime aici:
PODCAST Green Report | Cum fuzionează activismul cu platformele sociale