New Orleans, in pericol de scufundare

Un studiu realizat de doi cercetatori din Louisiana arata ca, pana in anul 2100, o buna parte din orasul New Orleans va ajunge sub ape, informeaza The Guardian.

Din cauza cresterii nivelului apei marilor si a tasarii, intre 10.000 si 13.500 de km2 vor fi inundati pana la sfarsitul acestui secol pentru ca depozitul de sedimente din delta Mississippi-ului nu poate tine pasul cu ridicarea nivelului marii, explica cercetatorii.

Odata cu ridicarea nivelului marii si cu cresterea intensitatii uraganelor, orasul New Orleans si insulele-bariera spre sud vor fi afectate sever de schimbarile climatice in mai putin de 100 de ani. O mare parte din lantul insulelor bariera ce adaposteau orasul New Orleans a fost pierduta deja in 2005.

Autorii studiului, Dr. Michael Blum si Prof. Harry Roberts, considera ca dimensiunea pamantului care va fi pierdut este mult mai mare decat era prevazut. „Cand te uiti la numere ajungi la concluzia ca nu sunt suficiente resurse pentru a restaura toata coasta, si acesta este unul dintre puntele-cheie ale acestui studiu”, a spus profesorul emerit in geologie marina de la Universitatea de Stat Luisiana, Harry Roberts.

„Cred ca orice geolog care a investigat aceasta problema realizeaza ca viitorul nu este tocmai roz daca nu gasim niste idei inovative pentru a pozitiona sedimentele la locul potrivit”, a adaugat acesta. „Managerii si oamenii care lucreaza in restaurare vor avea niste decizii greu de facut in legatura cu zonele pe care sa le salveze si cele pe care nu le pot salva”, a mai spus Roberts.

Eforturile de a face fata cresterii accelerate a nivelului apei marii sunt compromise de imposibilitatea fluviului Mississippi de a depozita sedimente in avalul deltei.

Autorii au folosit sedimente din suprafata inundabila a Mississippi-ului pentru a estima cantitatea de sedimente depuse pe delta in ultimii 12.000 de ani, apoi au comparat aceste date cu sedimentele depuse in zilele noastre.

Ei au descoperit ca, din pricina barajului si a digului, sedimentele depozitate de fluviul Mississippi au scazut semnificativ. In prezent sunt peste 8.000 de baraje pe sistemul fluviului. Roberts a spus ca asemenea constructii si sistemul de diguri de pe Mississippi au redus la jumatate cantitatea de sedimente dusa spre delta, astfel ca fluviul nu mai poate compensa pentru nivelul crescand al marilor.

Suprafata existenta a deltei ar avea nevoie de 18-24 de miliarde de tone de sedimente, cantitate despre care autorii spun ca este semnificativ mai mare decat ce poate fi extras din fluviu in prezent.

„Conchidem ca inecarea semnificativa este inevitabila. In absenta depozitelor de sedimente, zonele care acum sunt cu mai putin de 1 metru deasupra pamantului vor fi transformate in apa sau mlastini”, au spus autorii.

Foto: theguardian.co.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri