Municipiul Bistrita, fara groapa de gunoi autorizata

Autorizatia de mediu pentru groapa de gunoi a municipiului Bistrita expira joi, 16 iulie, motiv pentru care autoritatile locale au fost nevoite sa ia masuri urgente, pentru a nu pune cetatenii in situatia de a ramane cu deseurile menajere in fata locuintelor, relateaza Agerpres.

Primarul Bistritei, Ovidiu Cretu, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca a aflat abia zilele trecute despre acest lucru, deoarece firma care administreaza groapa de gunoi, societatea Codrisor, nu a informat primaria asupra notificarii primite inca din luna martie, prin care era informata ca autorizatia de mediu va expira pe 16 iulie.

”Aceasta situatie a fost creata din cauza rectificarii facute de Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud in cuprinsul autorizatiei de mediu emise pentru activitatea desfasurata in depozitul de deseuri menajere Codrisor, conform careia inchiderea depozitului din Bistrita se face in data de 16 iulie 2009, si nu in data de 31 decembrie 2009, cum era prevazut in autorizatie. In aceste conditii, am solicitat obtinerea acordului de mediu pentru amenajarea unui amplasament, proprietate a municipiului Bistrita, in vederea stocarii temporare a deseurilor. Stocarea temporara rezolva problema depozitarii doar partial, activitatile de depozitare temporara putand fi autorizate de autoritatile competente pentru protectia mediului doar pentru maximum 12 luni”, a explicat primarul.

Pentru a obtine aceasta derogare, primaria Bistrita s-a obligat sa asfalteze o platforma pentru stocarea deseurilor, iar firma de salubritate a orasului, societatea Urbana, va trebui sa achizitioneze un utilaj pentru sortarea si impachetarea deseurilor.

Chiar daca, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, a fost castigat un proiect integrat de gestionare a deseurilor, in valoare de circa 40 de milioane de euro – bani europeni, viitorul depozit ecologic, ce se va construi in localitatea Tarpiu, este preconizat sa devina functional abia din noiembrie 2010.

Din acest motiv, primarul Bistritei se gandeste sa le propuna consilierilor municipali sa fie de accord cu construirea unui depozit de acest gen chiar langa fosta groapa de gunoi, care sa functioneze in urmatorii trei-patru ani, pana cand sunt reglementate problemele cu depozitul ecologic de la Tarpiu.

Potrivit primarului, deja au fost primite oferte de la doua firme, una din Spania si una din Monte Carlo, care spun ca sunt dispuse sa investeasca fiecare cate 100 de milioane de euro, pentru a construi acest tip de depozit la Bistrita in doar opt luni de la data semnarii contractului.

Intrebat daca aceasta initiativa nu pune in pericol proiectul integrat de gestionare a deseurilor la nivel judetean, primarul Bistritei a replicat ca nu isi permite sa ii lase pe bistriteni fara o groapa de gunoi autorizata si ca depozitul care se va construi la Bistrita va fi capabil sa prelucreze 140.000 de tone de deseuri pe an, acoperind aproape tot necesarul judetului.

In cazul in care Bistrita iese din proiectul initial, finantat cu fonduri ISPA, acesta s-ar putea chiar sa fie anulat, deoarece o treime din cantitatea de deseuri produsa, anual, in judet, provine din acest municipiu.

Decizia privind acest deposit va fi luata marti, in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Municipal Bistrita.

Foto: mpinteractiv.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri