Reprezentantii Garzii de Mediu au participat, la inceputul acestei saptamini, la un seminar organizat de Asociatia „Bioplastic“. Intilnirea a avut loc la sediul Regionalei Galati si a avut ca tema modalitatile de verificare, control si evaluare a produselor biodegradabile.
Reprezentantii „Bioplastic“ le-au spus invitatilor ca o sacosa biodegradabila se descompune in aproximativ 90-180 de zile, in timp ce una din poliamida (mase plastice) se descompune in 400-500 ani. Gheorghita Berbece, directorul coordonator adjunct al Garzii de Mediu, participant la seminar, spune ca problema sacoselor care nu sint biodegradabile constituie o problema serioasa si ca ar trebui luate masuri urgente.
„Multa lume nu realizeaza sau poate nu stie, dar sacosele pe care le folosim in mod curent au o perioada de descompunere de citeva sute de ani. Iarba si tot ce este verde ar putea fi inlocuite de plastic daca nu incepem sa facem ceva. Sacosele biodegradabile sint incomparabil mai bune pentru protectia mediului“, a declarat Gheorghita Berbece.
Acesta mai spune ca, de cind a fost numit la conducerea institutiei, nu a organizat nici un control tematic care sa vizeze ambalajele de plastic, dar va face o astfel de inspectie daca autoritatea centrala va stabili acest lucru. „Exista o marca aplicata pe lateralul pungii care certifica ca respectivul produs este biodegradabil. Daca ar fi sa facem un astfel de control, am lua o punga si am trimite-o la laborator pentru teste ca sa vedem daca este intr-adevar biodegradabila“, a adaugat Berbece.
Exista si o varianta neoficiala, dar mai rapida de a afla daca punga este biodegradabila, respectiv arderea. Avind in vedere faptul ca pungile biodegradabile sint facute din cereale, daca li se da foc mirosul produs va fi de cereale arse. Cu toate acestea, se recomanda testele facute in laborator, deoarece pungile pot fi biodegradabile intr-un procent variabil.