Monitorul de Vrancea: Pancenii, indemnati sa depoziteze deseurile selectiv

Pancenii sunt indemnati sa-si depoziteze selectiv deseurile din gospodarii. Aceasta problema a fost discutata in plenul Consiliului Local, la ultima sedinta ordinara. Alesii urbei au plecat de la ideea ca, din moment ce orasul beneficiaza de o statie moderna de colectare si selectare a gunoiului, pancenii ar trebui sa se alinieze regulilor impuse de depozitarea diferentiata a acestuia.

„Este o dovada de civilizatie. Consider ca trebuie sa intervenim cu o strategie bine elaborata, la nivelul fiecarui beneficiar al serviciului de Salubritate pentru a-l determina sa inteleaga ca e momentul sa invete sa selecteze deseurile, asa cum se intampla in toate tarile civilizate“ a declarat consilierul Elena Stoica.

Aceasta a adaugat ca, pentru a avea efectul scontat, strategia va trebui sa aiba si un caracter de responsabilizare a populatiei, in asa fel incat oamenii sa inteleaga ca Salubritatea nu le va mai ridica deseurile de la poarta daca, anterior, ele nu au fost selectate in reciclabile si biodegradabile.
„In aceste conditii, deseul menajer va merge la rampa judeteana de la Haret, iar la platforma «Eco-Panciu» vor ajunge doar deseurile uscate, respectiv hartie, plastic, metale sau sticla“, a mai spus Elena Stoica.

Ea a propus ca, treptat, sa fie introdus si un program de colectare selectiva a gunoiului din gospodarii. „Comunitatea locala stabileste un orar. De exemplu, astazi trebuie colectat cartonul. Toata lumea iese la poarta cu cartonul, chiar daca are si gunoi menajer. Maine, se ridica pet-urile, in aceleasi conditii ca hartia. Cand e ziua pentru gunoi menajer, numai acesta urmeaza sa fie ridicat. Este un lucru care, odata implementat, cu siguranta, in timp, va deveni obisnuinta“, a sustinut consilierul local.

Mai multe pubele pentru populatie

Propunerea Elenei Stoica a fost dezbatuta de alesii locali care au aratat ca, pentru depozitarea selectiva a deseurilor, autoritatile ar trebui sa suplimenteze numarul de pubele de care beneficiaza, in prezent, fiecare gospodarie.

Consilierii au ridicat si problema eventualelor costuri suplimentare de transport care s-ar putea rasfrange in valoarea facturii pe care populatia va trebui s-o achite Salubritatii.

„Cred ca, in acest caz nu ar fi pro-bleme pentru ca avem deja masini moderne pentru ridicarea gunoiului si acestea ar putea transporta orice tip de deseuri“, a fost de parere Elena Stoica.

Viceprimarul Iulian Nica a declarat ca si in prezent Salubritatea realizeaza colectarea selectiva a deseurilor care sunt transportate la platforma de la „Eco-Panciu“. „In aceasta statie nu au fost colectate selectiv decat deseurile preluate din cele 32 de puncte in care sunt amplasate pubele in acest scop. Deseurile pe care le colectam de la gospodarii sunt depozitate, deocamdata, la rampa judeteana administrata de ILGO Marasesti“, a precizat acesta. Edilul a mai adaugat ca, la ora actuala, fiecare gospodarie beneficiaza de cate o singura pubela pentru gunoi si ca, in cursul anului, in functie si de resursele financiare, vor fi achizitionate inca o mie de pubele, pentru ca gospodariile sa beneficieze si de a doua pubela.

In opinia viceprimarului, acest lucru va ajuta populatia sa depoziteze corect gunoiul. „Noi am avertizat si avertizam in continuare populatia sa nu arunce gunoiul oricum si oriunde. In acest sens, facem demersurile necesare pentru ca fiecare gospodarie sa incheie contractul de prestari de servicii cu Salubritatea. Cei care nu vor sa-l incheie, vor fi amendati. Daca nu-i amendam noi, ii vor amenda cei de la Mediu. Interesul nostru este ca lumea sa fie in legalitate in aceasta privinta pentru ca, daca nu aplicam noi amenzi, le vor aplica inspectorii de mediu care ne vor sanctiona si pe noi, ca autoritati publice, pentru ca nu am reusit sa colectam cum trebuie deseurile de la toate gospodariile“, a concluzionat viceprimarul Iulian Nica.

spot_img

Ultimele știri