Monitorul de Vrancea: Lege pentru impadurirea terenurilor degradate

Actul normativ reglementeaza atit cadrul general privind ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate, indiferent de forma de proprietate, cit si procedura de identificare si delimitare a terenurilor degradate destinate impaduririi si de constituire a perimetrelor de ameliorare. Identificarea, delimitarea si constituirea perimetrelor de ameliorare la nivelul localitatilor se fac de catre o comisie stabilita prin ordin al prefectului, la propunerea directorului executiv al Directiei pentru Agricultura.

Comisia va fi formata din primarul comunei, al orasului sau al munici-piului, dupa caz, in calitate de presedinte, reprezentantul Directiei Agricole, al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Oficiului judetean de Studii Pedologice si Agrochimice, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vinatoare, Agentiei judetene pentru Protectia Mediului, Directiei Silvice, sectorului de imbunatatiri funciare la nivel local.

A doua etapa este inregistrarea cererii de constituire a unui perimetru de ameliorare, care poate fi facuta de Agentia de protectia mediului, ocolul silvic, proprietarul terenului degradat sau alte persoane juridice sau fizice interesate. Cererea trebuie sa fie insotita de documentele de proprietate aferente terenurilor degradate.

Perimetrul de ameliorare trebuie identificat si delimitat de catre comisiile de specialisti care va elabora concluzii, respectiv documentatii, cu acordul proprietarilor.

Documentatia se transmite pentru aprobare la Ministerul Agriculturii si Padurilor, care, dupa verificare, o va transmite la ITRSV pentru includerea in proiectul de program de investitii.

Ca surse de finantare pentru realizarea lucrarilor au fost identificate Fondul de ameliorare a fondului funciar – constituit conform Legii fondului funciar nr.18/1991, alocatii de la bugetul de stat, sponsorizari de la societati comerciale sau fundatii, surse financiare nerambursabile sau credite externe pe termen lung, Fondul de conservare si regenerare a padurilor – constituit conform art. 33 din Codul silvic.

Sanctiuni usturatoare

Conform proiectului de lege, impiedicarea, sub orice forma, de catre persoanele fizice si juridice a executarii lucrarilor de ameliorare prin impadurire a terenurilor degradate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 de lei pina la 1.200 de lei. „Pasunatul in terenurile degradate impadurite, daca valoarea prejudiciului este pina la de 5 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei pina la 5.000 de lei. Au dreptul sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile perso-nalul silvic imputernicit, ofiterii si agentii de politie si ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane“, se arata intr-un comunicat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri