Vrancea este o regiune propice pentru amplasarea morilor de vint, care produc energie eoliana. Specialistii de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) arata ca in Vrancea vintul nu este foarte puternic insa, cu o centrala eoliana, poate fi valorificat la maxim.
Energia produsa de vint are foarte multe avantaje, iar acest lucru este cunoscut de tot mai multi oameni. Principalul avantaj este lipsa poluarii mediului inconjurator, morile de vint producind curent electric ecologic.
„In contextul actual al incalzirii globale si al imputinarii combustibililor fosili, va trebui sa gasim metode alternative de producere a energiei. Este cu atit mai bine pentru mediu ca aceste sisteme noi nu sint poluante“, a declarat Rodica Bongeag, purtatorul de cuvint al APM. Rodica Bongeag a explicat ca investitia initiala intr-o centrala eoliana este consistenta, iar avantajele financiare se vad dupa citiva ani.
„Romania, din punct de vedere al vinturilor, se afla intr-o zona mediana, adica nu avem vint foarte puternic, dar cel pe care il avem este suficient. Mai mult decit atit, vintul nu este un «combustibil» care sa fie epuizabil si nici nu costa bani. Investitia initiala este destul de mare si apoi costa si intretinerea morilor de vint, dar tot mai multi intreprinzatori au devenit constienti de avantajele vintului si incearca sa construiasca astfel de mori. Rentabilitatea unei astfel de centrale eoliene se poate vedea in citiva ani pentru ca momentan nu avem un termen de comparatie, dar cred ca va fi de bun augur construirea de mori de vint in judet“, a mai precizat Rodica Bongeag.