Ajunsi in culmea disperarii, satenii din mai multe sate fac de pinda noaptea cu lanterne, faclii aprinse, dau foc la cauciucuri de masini, dar deja salbaticiunile s-au obisnuit cu metodele puse in practica de oameni. Mai rau este faptul ca animalele padurii dau navala chiar si in curtile si gradinile dumitrestenilor, facind un adevarat prapad.
„Au venit porcii intr-o noapte si mi-au distrus tot porumbul. Nu mai am ce sa adun de pe loc. Nici la animale nu pot sa dau resturile ramase terfelite de la porci, deoarece miros foarte urit. Am muncit degeaba. Nu stim cui sa ne adresam. Daca era porumbul undeva, la padure, mai ziceai, dar este linga casa. Si la alti oameni de aici de la noi au intrat porcii si au facut dezastru. Mai veneau si in anii din urma, insa parca anul acesta au innebunit. Dai nas in nas cu ei, ziua in amiaza mare. Faci galagie, fug si se ascund in padure, dupa care noaptea dau iar buzna la porumb“, a declarat Marian Sfetan, de la Motnau.
„Cred ca au fost in jur de 20 de porci in turma si au ras tot. Nu au ce minca in padure si de aceea dau navala la agoniseala noastra. Am apelat la toate masurile, dar in zadar“, a spus Vasile, din satul Valea Mica. Primarul comunei Dumitresti, Sandu Crintea, a spus ca deja a mers in mai multe puncte unde porcii au devastat culturile pentru a vedea ce se mai poate face.
„In toata comuna este dezastru in culturile de porumb. Am trimis adrese la ITRSV pentru a se gasi o solutie in acest sens. Anul acesta fructe nu sint, a fost inghetul de primavara. Animalele salbatice sint infometate si din acest motiv distrug tot ce le iese in cale. Nu exista nici o lege care sa-i protejeze pe oameni. Oamenii stau de paza pe tarla, au tras curent electric si au pus becuri, dar degeaba. Vin in turme de cite 20-30 si nu mai ramine nimic in urma. Si in celelalte comune de pe Valea Rimnicului situatia este la fel“, a declarat Sandu Crintea.
Ajutor, ba de la Mediu, ba de la AJVPS, ba de la ITRSV
Institutiile care ar trebui sa intervina in aceasta situatie paseaza una la alta responsabilitatea. Cei care au de suferit sint taranii, care ramin cu porumbarele goale. Mircea Grosu, purtatorul de cuvint de la Agentia Judeteana de Vinatoare si Pescuit Sportiv (AJVPS) Vrancea, a precizat ca este treaba primarului care trebuie sa ia masuri si sa se adreseze „la Mediu“. „Primarul este cel care trebuie sa ia masuri. Acesta trebuie sa se adreseze la Mediu si cei de acolo vor stabili masurile care se impun“, a precizat Mircea Grosu.
La rindul sau, directorul de la Garda de Mediu Vrancea a spus ca nu stie daca el trebuie sa se ocupe de porcii mistreti, dar sa faca cineva o reclamatie sa vada despre ce este vorba. „Eu m-am sfatuit cu oamenii cu care lucrez si am stabilit ca aceasta problema nu tine de noi. Pina acum nici nu am mai avut o reclamatie pe aceasta tema si de fapt nici nu avem vreuna. Sa se faca o reclamatie scrisa si pe urma vom vedea ce masuri vom lua“, a declarat Gheorghita Berbece, director coordonator al Garzii de Mediu Vrancea.
In replica, Laurentiu Dumitrache, seful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Vrancea (ITRSV), a precizat ca deocamdata, la institutia pe care o conduce nu a ajuns nici o plin-gere din partea Primariei Dumi-tresti. Acesta a declarat ca Ocolul Silvic Dumitresti poate sa ceara, prin Directia Silvica Focsani, catre ITRSV sa organizeze vinatoare in zona pentru uciderea porcilor mistreti care fac pagube localnicilor.
„Problema de acolo intra in incidenta Ocolului Silvic Dumi-tresti. Ocolul Silvic Dumitresti poate sa ceara, prin Directia Silvica Focsani, extragerea exemplarelor de porci mistreti care distrug culturile oamenilor. Nu conteaza ca este sau nu sezon de vinatoare, pentru astfel de lucruri se dau de catre noi aprobari speciale“, a declarat Laurentiu Dumitrache.