MM: Coalitia Natura2000 a propus arii protejate fara o fundamentare stiintifica

Membrii Coalitiei ONG Natura2000 au propus spre declarare suprafete foarte mari de arii protejate, fara o fundamentare stiintifica corespunzatoare, fapt pentru care Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din Academia Romana nu a avizat o parte dintre acestea, precizeaza, intr-un comunicat de presa, remis Agerpres, Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, ministerul de resort nu poate da curs solicitarii organizatiei ecologiste prin care ‘se conditioneaza furnizarea datelor de alocare a sumelor de bani pentru plata despagubirilor compensatorii catre proprietarii de terenuri’. ‘(…) Coalitia ONG Natura2000 conditioneaza depunerea datelor de desemnarea unei comisii de experti independenti pentru validarea datelor oferite si desemnarea siturilor suplimentare si, totodata, solicita ca suma alocata proiectului pe baza de licitatiei publica, conform prevederilor legale, sa fie utilizata in alte scopuri decat cele prevazute (asigurarea conditiilor de baza pentru plati compensatorii si finalizarea propunerilor suplimentare de situri), solicitare care nu este in concordanta cu legislatia achizitiilor publice’, se noteaza in comunicatul citat. In acelasi timp, Ministerul Mediului afirma ca aceleasi ONG-uri ‘au transmis date Comisiei Europene, care au stat la baza declansarii procedurii de infringement asupra tarii noastre’.

In ceea ce priveste articolele aparute in ultima perioada, conform carora Romania se judeca la Curtea de Justitie pentru faptul ca nu a depus lista completa cu Ariile Protejate pentru conservarea pasarilor salbatice pe teritoriul tarii noastre, Ministerul Mediului spune ca, in anul 2007, ‘Comisia Comunitatilor Europene /COM/ a deschis din proprie initativa un caz impotriva Romaniei, deoarece clasificarea zonelor de protectie speciala pentru conservarea pasarilor salbatice pe teritoriul tarii noastre nu fusese finalizata’.

Potrivit sursei citate, ulterior, in urma analizei informatiilor transmise de Romania, COM a considerat ca SPA-urile (arii special protejate) desemnate nu sunt suficiente ca numar si ca suprafata, aceasta fiind a doua etapa a procedurii de infringement.

‘La acest aviz, Romania, prin intermediul DAE, a raspuns precizand ca pentru extinderea suprafetelor a 15 SPA-uri va fi promovat un HG pentru modificarea si completarea HG 1248-2007 privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura2000 in Romania, precum si ca autoritatile romane vor analiza, prin elaborarea unui studiu stiintific, o posibila desemnare a 8 noi SPA-uri, precum si verificarea corelarii dintre SPA-urile desemnate si IBA-urile (ariile importante pentru pasari)’, se precizeaza in informarea Ministerului Mediului.

Institutia mentioneaza ca Directia Protectia Naturii a transmis factorilor de decizie din cadrul Ministerului Mediului o serie de note inca din luna aprilie 2009 privind studiile necesare a fi contractate in 2009. In luna iunie a fost aprobata lista studiilor propuse a fi finantate din bugetul Ministerului Mediului pentru anul 2009, dar aceasta lista nu a inclus si studiul solicitat.

Pentru a raspunde la solicitarile Comisiei Europene /CE/, Ministerul Mediului a propus finantarea unui studiu actualizat, respectiv realizarea Proiectului de cercetare in vederea indeplinirii obligatiilor ce revin tarii noastre in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor comunitare privind reteaua ecologica Natura 2000 inca de la inceputul anului, insa proiectul a fost lansat numai dupa identificarea resurselor financiare necesare.

Pentru Proiectul de cercetare in vederea indeplinirii obligatiilor ce revin Romaniei in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor comunitare privind reteaua ecologica Natura2000 a fost organizata o licitatie deschisa, ce a avut data-limita pentru depunerea ofertelor ziua de 3 octombrie 2009.. Durata proiectului este estimata la 13 luni de la data incheierii contractului cu operatorul economic sau consortiul de operatori economici ce vor castiga licitatia.

Prin activitatile incluse in Proiectul de cercetare Natura2000, Ministerul Mediului urmareste solutionarea atat a obligatiilor ce decurg din implementarea Directivei ‘Pasari’, din implementarea Directivei ‘Habitate’, cat si completarea retelei Natura2000 cu noi arii de protectie speciala avifaunistica si situri de importanta comunitara.

Precizarile facute de ministerul de resort vin ca urmare a publicarii in presa a unor articole referitoare la procedura de infringement declansata ca urmare a nedesemnarii suficiente, ca numar si suprafata, a ariilor de protectie speciala avifaunistica, precum si la oferta Coalitiei ONG Natura2000 de a pune la dispozitia autoritatilor, gratuit, a studiilor privind suplimentarea suprafetelor de arii protejate.

spot_img

Ultimele știri