Ministerul Mediului sarbatoreste Ziua Internationala a Dunarii

Ministerul Mediului organizeaza, pe 29 iunie, la Tulcea, o serie de actiuni dedicate constientizarii si participarii populatiei la eforturile de conservare a fluviului Dunarea, cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii.

Derulate anul acesta sub motto-ul „Ape transfrontaliere – Responsabilitati comune” („Shared Waters – Joint Responsibilities”), evenimentele au loc in toate cele 19 state europene care constituie bazinul hidrografic al Dunarii, pentru a marca dorinta comuna a acestora de a-si uni fortele in sprijinul protejarii acestui fluviu unic in Europa. Este al saselea an consecutiv in care fluviul Dunarea este sarbatorit la nivel european.

Actiunile prilejuite de Ziua Internationala a Dunarii se desfasoara, in Romania, sub patronajul Ministerului Mediului, sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), cu sediul la Viena si in parteneriat cu Administratia Nationala „Apele Romane” – Directia Apelor Dobrogea-Litoral, Institutul National de Cercetare „Delta Dunarii”, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Roddia. Sponsorul acestor actiuni este Sistemul Coca-Cola Romania.

Ministerul Mediului isi propune, prin seria de evenimente dedicate Zilei Internationale a Dunarii, sa atraga atentia asupra importantei cooperarii intre statele riverane, autoritati, organisme responsabile si cetateni ai tarilor riverane pentru protejarea si utilizarea responsabila a resurselor de apa din bazinul Dunarii..

„Fluviul Dunarea nu uneste doar popoare, destine si culturi diferite, ci si energii si capacitati care trebuie puse laolala in efortul de conservare si utilizare eficienta a resurselor pe care le ofera bazinul Dunarii, pentru imbunatatirea calitatii vietii a celor care taaiesc si se alimenteaza in fiecare zi din apele Dunarii”, a declarat ministrul Mediului Nicolae Nemirschi.

O componenta importanta a evenimentelor Zilei Dunarii o constituie lansarea campaniei „Stop Braconaj!”, un proiect de informare asupra importantei protejarii speciilor de pesti din Delta Dunarii, derulat de Ministerul Mediului.

„Problema pescuitului periculos in Delta Dunarii a atins cote alarmante si, prin escaladarea ei, echilibrul si asa fragil din ecosistemul Deltei risca sa se destrame. Consumatorul local, turistul, unitatile de turism si autoritatile locale trebuie sa inteleaga ca suntem toti responsabili in rezolvarea acestei probleme, daca vrem sa ne bucuram in continuare de varietatea de specii din Delta”, a declarat guvernatorul Deltei Dunarii Grigore Baboianu.

Ministerul Mediului vizeaza implicarea si responsabilizarea unui segment larg al opiniei publice, prin desfasurarea actiunilor dedicate Zilei Dunarii in 7 localitati diferite din tara.

Pe 28 iunie, la Tulcea, ministrul Mediului, guvernatorul Deltei, Romulus Stiuca, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii si Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Delta vor avea o intalnire cu reprezentantii presei, pe tema problemelor curente ale Deltei Dunarii – efectele activitatilor antropice asupra fluviului si impactul acestora atat asupra ecosistemului deltaic, cat si asupra zonelor si populatiei riverane Deltei Dunarii.

Pe 29 iunie, la Tulcea, Ministrul Nicolae Nemirschi va avea o intalnire si cu reprezentantii autoritatilor locale si ai institutiilor din subordinea Ministerului Mediului, care au atributii in gestionarea Deltei Dunarii, pe teme vizand problemele aferente Dunarii si localitatilor de pe cursul fluviului: accesarea fondurilor si proiecte europene, prevenirea si protectia impotriva poluarii pe Dunare, imbunatatirea cadrului legal de combatere a braconajului pe Dunare si incurajarea ecoturismului in Delta. De asemenea, va avea loc o conferinta de presa cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii, in incinta Acvariului din Tulcea, strada Strada 14 Noiembrie nr.2, vizavi de Muzeul de Arta Populara.

Tot luni, pe 29 iunie, Ministerul Mediului va derula un exercitiu de depoluare pe Dunare, in zona portuara Tulcea (in fata Hotelului Delta), in colaborare cu ANAR- D.A.D.L, S.G.A Tulcea, Garda de Mediu Tulcea, I.N.C.D.D, A.R.B.D.D, A.J.P.M Tulcea, I.S.U, Capitania Zonala Tulcea, Politia Comunitara, Jandarmeria, ANIF Tulcea, Aquaserv S.A si firma specializata in depoluare S.C Branic S.A.

Simultan, pe 29 iunie, Directiile Apelor Olt, Jiu, Ialomita – Buzau, Arges Vedea, Prut, Banat si Crisuri desfasoara o serie de actiuni educative si de informare la nivel local, prin implicarea publicului local in exercitii de simulare de inundatii, concursuri de pescuit, simpozioane si conferinte pe tema protejarii resurselor de apa ale fluviului Dunarea.

Foto: ecodeltafishing.eu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri