Ministerul Agriculturii vrea sa impadureasca 60.000 ha pana in 2011

Peste 60.000 de hectare de teren ar putea fi impadurite in intervalul 2009 – 2011, investitiile aferente fiind estimate la 485,6 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Agriculturii, citat de Mediafax.

Astfel, in acest an ar urma sa fie impadurite 11.800 de hectare de teren, cu o valoare a lucrarilor estimata la 94,4 milioane de lei, urmand ca in anii 2010 si 2011 sa fie impadurite 23.200 hectare, respectiv 25.400 hectare, care vor necesita un efort financiar de 186,4 milioane lei, respectiv 204,8 milioane lei.

"Cresterea zonelor ocupate cu padure cu suprafata de 584.400 hectare presupune un efort financiar deosebit in perioada 2009 – 2035, care se ridica la 4,82 miliarde de lei, din care 2,62 miliarde lei vor proveni de la bugetul de stat si din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica, iar 400 milioane lei vor proveni din fonduri externe, masura 221 din Programul National de Dezvoltare Rurala. In plus, 1,8 miliarde de lei vor avea ca sursa Fondul pentru mediu", se arata in proiectul de act normativ.

La aceasta suma trebuie adaugate cheltuielile pentru intretinerea plantatiilor pe o perioada de 4-6 ani, care se ridica la circa 8,76 miliarde lei pentru intreaga perioada 2009 – 2035.

Terenurile degradate raman in posesia proprietarilor

Proiectul de act normativ prevede ca proprietarii de terenuri degradate incluse in perimetrele de ameliorare raman in continuare proprietari ai acestor terenuri si sunt scutiti de plata taxelor si impozitelor pe perioada cat dureaza ameliorarea terenurilor.

In acelasi timp, proprietarii de terenuri agricole pe care se realizeaza perdele forestiere de protectie raman, de asemenea, proprietari ai acestor terenuri si sunt scutiti de la plata impozitelor si taxelor pentru terenurile respective. In plus, ei beneficiaza de o compensare pentru pierderile de venit si de asigurarea administrarii perdelelor forestiere de catre Romsilva.

Studii de fezabilitate in desfasurare

In prezent sunt realizate studii de fundamentare a necesitatii infiintarii perdelelor forestiere de protectie pentru judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Constanta si Tulcea. Pentru stabilirea suprafetelor de perdele necesare, reprezentantii Ministerului Agriculturii cred ca mai trebuie realizate studii de fundamentare si pentru judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Buzau si Vrancea.

"Pana in prezent s-au identificat 33.000 de hectare de terenuri degradate si actiunea continua. In plus, pentru suprafata de 5.800 hectare sunt intocmite documentatiile tehnico-economice pentru impadurirea terenurilor degradate, pentru care nu este asigurata insa finantarea", se mai arata in proiectul de hotarare.

Pe locul 13 in UE la gradul de impadurire

La nivel european, Romania ocupa locul 13 din punct de vedere al gradului de impadurire, situandu-se cu 5,1 puncte procentuale sub media europeana de 32,4%. Din punct de vedere al suprafetei de padure raportata la numarul de locuitori, Romania se situeaza pe locul 10 la nivel european, cu 0,3 hectare/locuitor, primele locuri fiind ocupate de Finlanda, Suedia si Norvegia.

Potrivit Ministerului Agriculturii, in acest an s-au impadurit 714 hectare de terenuri degradate, proprietate publica a statului, din care 91 hectare preluate in administrare de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva de la Agentia Domeniilor Statului, si 623 ha terenuri degradate aflate in proprietatea unitatilor administrativ teritoriale si persoanelor fizice. Totodata, Romsilva a achizitioant in perioada 2005 – 2008 o suprafata totala de 1.227 hectare de terenuri agricole degradate.

Potrivit unor studii realizate de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului, terenurile degradate totalizeaza la nivel national 2,17 milioane de hectare, cele mai multe fiind situate in zonele de deal si de munte.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri