Cererea de metale, necesare pentru telefoanele mobile si computere, alimenteaza conflictele din Republica Democrata Congo, potrivit ONG-ului Global Witness.
Organizatia investigheaza legaturile dintre conflicte si resursele naturale. Ei au descoperit ca militiile din Congo si Fortele Democrate pentru Liberarea Rwandei (FDLR) controleaza aproape in totalitate comertul cu minerale. Acestea produc staniu, tantal, wolfram, dar si aur. Grupurile de militie comit in mod regulat abuzuri impotriva populatiei locale, inclusiv crime in masa, violuri, tortura si recrutarea fortata.
In ciuda unor rapoarte ONU ce demonstrau legatura dintre conflicte si exploatarea resurselor, companiile care au cele mai mari profituri din vanzarea de telefoane mobile si alte electronice nu au facut nimic pentru a se asigura ca nu folosesc materie prima ce alimenteaza conflicte.
Potrivit Global Witness, furnizorii de metale trebuie sa arate locul de provenineta al materiei prime si sa desfasoare controale periodice. Mai mult, companiile de electronice trebuie sa ceara dovada originii metalelor inainte de a face orice achizitie. O parte dintre producatori se plang ca reteaua de distributie este prea complexa pentru a fi monitorizata.
"Consumatorii au dreptul sa stie ca produsele pe care le cumpara nu alimenteaza crime impotriva umanitatii. Brandurile de electronice si alte companii care folosesc astfel de minerale au acum de luat o decizie intre a demonstra initiativa sau a se confrunta cu oprobiul public", a declarat Balint-Kurti, activist Global Witness.
Consiliul de Securitate al ONU a votat recent o rezolutie prin care bunurile companiilor ce sprijina militiile din Congo sunt sechestrate.
Foto: cncblog.congonewschannel.net