Mesteri populari, la Targul de turism rural de la Albac

Icoane pictate din coji de oua sau din fire de paie, catrinte sau cheptare, stergare sau traiste, tulnice sau donite au putut fi achizitionate, duminica, de cei care au vizitat Targul national de turism rural de la Albac, ajuns la cea de-a V-a editie, potrivit Agerpres.

Printre cele mai apreciate produse expuse spre vanzare de mesterii populari veniti din intreaga tara s-au numarat icoanele pictate pe coji de oua de Mircea Bodea, din Cluj-Napoca, sau cele realizate din paie de Gheorghe Munteanu, din Onesti, membru al Asociatiei "Pro Vulcan" Abrud. Clujeanul a realizat in 14 ani peste 700 de icoane din coji de oua pe lemn, multe dintre acestea fiind achizitionate de straini. In ceea ce il priveste pe mesterul popular din Onesti, acesta realizeaza icoane din fire de paie atat pe oua de strut, cat si pe lemn. Paiele, de diferite nuante, sunt adunate de pe camp chiar de catre mester, perioada propice pentru recoltarea lor fiind la sfarsitul lunii iulie-inceputul lunii august. Un alt mester prezent la targ a fost Ioan Podean, din Sugag, de pe Valea Sebesului, care a expus spre vanzare troite cu icoane sculptate in lemn de fag sau icoane din lemn.

Printre cele mai bine vandute s-au numarat insa tulnicele, fluierele sau donitele, executate de mesterii populari din Tara Motilor, apreciati pentru iscusinta lor in prelucrarea lemnului. De mare suuces s-au bucurat, in randul turistilor straini, oalele de lut, traistele, stergarele, dar si catrintele sau cheptarele specifice portului popular din Muntii Apuseni. Un moment apreciat de vizitatori a fost concursul gastronomic, care a reunit mai multe pensiuni din zona. Printre produsele culinare oferite s-au numarat mielul la ceaun, inturnata, sloiul, tocana de hribi si tocana de galbiori, muraturile de merisoare si de ciuperci, scoverzile, placinta cu ceapa, placinta cu prune, placinta cu ceapa, placinta cu prune, placinta cu cas dulce, dulceata de merisoare, dar si bauturi ca visinata, cornata, zmeurata, siropuri de soc, de brad etc.

Duminica dimineata a avut loc seminarul "Turismul durabil in ariile naturale protejate", sustinut de Administratia Parcului Natural Apuseni, impreuna cu Administratia Parcul Natural Alpi Marittime (Italia). Agentii de turism din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Targu Jiu, Orastie, Pitesti, Bistrita, Campulung Moldovenesc, Ramnicu Valcea, Sibiu si-au trimis reprezentanti la cea de-a V-a editie a Targului National de Turism Rural, desfasurat sambata si duminica in Albac, localitate unde sunt inregistrate peste 50 de pensiuni agroturistice. Acestia au putut sa viziteze pensiuni nu numai din Albac, ci si din Arieseni, Garda, Salciua, Avram Iancu, Lupsa. Reprezentantii Centrelor de Informare Turistica (CIT) din trei judete din Regiunea Centru, respectiv din Alba, Covasna si Sibiu, ai Asociatiilor pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului din Regiunea Centru, ai agentiilor de turism si proprietari de pensiuni din zona au discutat, in cele doua zile despre "Informarea turistica- element de baza pentru un turism civilizat".

Foto: infopensiuni.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri