Haldele de minereu steril, fostele mine, perimetrele miniere si instalatiile de transport a minereurilor uzate reprezinta un adevarat pericol pentru mediu si sanatatea oamenilor din Maramures, potrivit Agerpres.
Deputatul PSD Gheorghe Zoicas a declarat, marti, ca a solicitat Consiliului Local Baia Mare sa verifice activitatea fostelor mine, perimetre miniere si uzine de prelucrare a minereurilor neferoase din municipiu si imprejurimi care au fost inchise in urma cu trei ani de Compania Nationala Miniera Remin.
Parlamentarul social-democrat a precizat ca exista, conform specialistilor in probleme de mediu, urmari pe termen lung ca urmare a poluarii agresive la care a fost supus solul timp de aproape 50 de ani.
"Municipiul Baia Mare se afla intr-o situatie speciala, aici au fost cele doua uzine de prelucrare si flotare a minereurilor neferoase, fosta uzina TransGold si o mina. Odata cu sistarea activitatilor Companiei Nationale Miniere Remin Baia Mare, minele, flotatiile si perimetrele miniere au intrat teoretic in conservare, lucrarile fiind executate de firma Conversmin, fie pur si simplu au fost inchise si abandonate", a declarat Gheorghe Zoicas.
"Intr-o asemenea situatie se afla cele doua uzine de preparare a minereurilor din Baia Mare si fosta uzina TransGold, achizitionata de curand de o firma din Rusia. Practic, in cazul TransGold, Primaria Baia Mare trebuie sa solicite noului proprietar sa respecte legislatia de mediu, sa verifice starea instalatiilor din uzina si exterior, indeosebi a conductelor care au transportat minereul steril din uzina spre iazurile de decantare", a adaugat Zoicas.
Parlamentarul social-democrat a mai spus ca in urma unei verificari in teren a descoperit la Uzina TransGold, conducte avariate sau pur si simplu taiate din care s-a scurs pe sol nisip si steril cu continut de ceanuri. De asemenea, potrivit acestuia, iazul de decantare a minereurilor situat la periferia orasului Cavnic prezinta fisuri in pereti, iar din cauza ploilor abundente, apele au adus in DJ 184 deseuri sub forma de steril si ape contaminate cu metale grele.
Aceeasi situatie este si la iazul de decantare a minereurilor neferoase din Tautii de Sus, unde din conductele sparte apele uzate ajung in santurile de la marginea localitatii. O alta problema o reprezinta la toate iazurile de minereu steril lipsa rigolelor, astfel ca la fiecare furtuna puternica, cantitati impresionante de apa contaminata ajunge in santuri sau raurile apropiate.
Foto: fotomaramures.ro