Deputatul PNL de Bihor Lucia Varga a lansat o initiativa legislativa prin care sa se acorde facilitati operatorilor din turism care realizeaza ”investitii verzi”, necesare pentru obtinerea ”etichetei ecologice”, considerand ca astfel s-ar stimula dezvoltarea turismului durabil si s-ar reduce turismul ”la negru”, practicat de catre cei care ofera cazare, pe marginea drumului, potrivit Agerpres.
Cu toate ca Uniunea Europeana a elaborat, inca din 2003, o decizie privind criteriile pentru acordarea etichetei ecologice care trebuie indeplinite de serviciile de cazare pentru turisti, iar din 2005 au fost transpuse si in tara prin hotarare de guvern, o singura unitate turistica din Romania detine eticheta ecologica.
”Agentul economic nu face investitii verzi benevol, pentru ca el este un mare ecologist, nu. El face investitii verzi pentru ca i se acorda niste stimulente, pentru ca beneficiaza de niste scutiri, reduceri de impozite sau alte avantaje. Pe baza acestor stimulente isi face investitiile respective”, a declarat deputatul, miercuri, la Oradea, in conferinta de presa la sediul PNL Bihor.
Proiectul de lege vizeaza acordarea unor facilitati operatorilor economici din turism, pentru stimularea investitiilor verzi, implicit obtinerea etichetei ecologice, in scopul promovarii unui turism durabil. Concret, cei care realizeaza investitii verzi – panouri solare pentru producerea apei calde, folosirea becurilor ecologice, selectarea deseurilor reciclabile, geamuri termopan etc – toti acestia sa fie scutiti de plata impozitului pe venit si profit pe o perioada de 10 ani, masura aplicabila, in primul rand, celor cu o capacitate de cazare de pana la 40 de camere.
In plus, la cei cu pana la 10 camere, plata consumului de energie electrica si gaz metan, sa se faca la tariful utilizatorilor casnici. In urma realizarii acestor investitii si obtinerea etichetei ecologice, operatorii sa beneficieze pentru serviciile de cazare de TVA de 9%, stimulandu-i astfel sa faca aceste investitii si sa obtina eticheta ecologica. Lucia Varga spune ca ei s-ar conforma astfel si directivei europene care a fost transpusa acum trei ani in Romania, dar care se regaseste doar intr-o singura unitate turistica din tara.
Foto: oron.ro