Liga Habitat: Reabilitarea termica ar asigura independenta energetica

Conducerea Organizatiei Nationale a Asociatiilor de Proprietari – Liga Habitat solicita o finantare mai consistenta a programului de reabilitare termica a locuintelor, afirmand ca economiile rezultate in urma reducerii consumului termic ar asigura independenta energetica a Romaniei, informeaza Mediafax.

Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat, care are 38 de judete afiliate, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Arad, ca economiile care se pot realiza la consumul energetic prin reabilitarea termica a locuintelor sunt neglijate de autoritati, care nu acorda suficienta atentie acestui program.

Conform lui Mereuta, in Romania exista 1,4 milioane de locuinte care trebuie reabilitate urgent, dintre cele aproximativ trei milioane care s-ar incadra in legislatia privind reabilitarea termica finantata de stat.

"Programul a fost lansat in anul 2000, iar acum avem doar 29.000 de locuinte reabilitate sau aflate in lucrari. Consumul energetic in sectorul rezidential este foarte mare, dar, daca am reabilita doar blocurile, Romania nu ar mai importa gaze, asigurandu-si independenta energetica", a spus Mereuta.

Costuri mari si calitate scazuta

Presedintele Ligii a criticat si costurile mari ale lucrarilor efectuate pana acum, dar si calitatea.  "Se ajunge si la costuri de zece mii de euro pe locuinta, desi acestea nu ar trebui sa depaseasca 3.700 de euro. In plus, unde asociatiile nu s-au implicat si, sunt foarte multe cazuri, lucrarile sunt de calitate proasta. Nu exista control la calitate, desi cheltuim banii statului, iar garantia oferita este de numai trei ani, ceea ce inseamna ca dupa aceasta perioada putem pune din nou schela pe bloc", a declarat Mihai Mereuta.

Niciun bloc reabilitat termic in Arad

In ceea ce priveste aplicarea programului in Arad, conducerea Uniunii Locale a Asociatilor Locative (ULAL) afirma ca niciun bloc nu a fost reabilitat.
"Anul trecut, administratia locala a scumpit gigacaloria de la 187 de lei la 207 lei, motivand tocmai necesarul de fonduri pentru demararea programului. Populatia este taxata mai scump, dar niciun bloc nu a fost reabilitat. A fost doar o gaselnita pentru scumpirea energiei termice", a declarat Vasile Arion, vicepresedintele ULAL.

Liderul Ligii Habitat a declarat ca, la nivel european, se considera "saracie extrema" in cazul in care cheltuielile lunare de intretinere depasesc 50% din venituri, in timp ce in Romania, potrivit lui Mereuta, aceste cheltuieli ajung la 80%.

Conducerea Ligii a mai afirmat ca din vara s-ar putea organiza, in premiera pentru asociatiile locative, proteste de strada si pichetari pentru a se face presiuni asupra Guvernului sa acorde atentie sporita eficientizarii consumului de energie.

UE trebuie sa investeasca mai mult in eficientizare energetica

Uniunea Europeana trebuie sa mareasca bugetele alocate pentru eficienta energetica a locuintelor. Aceasta este solicitarea pe care eurodeputata PSD Adriana Ticau a facut-o joi in plenul Parlamentului European.

In Romania, eficientizarea energetica a locuintelor are un buget de 150 de milioane de lei anul acesta, a declarat, pentru Green Report, un reprezentant al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. “Singurul program pe care (Ministerul -n.r.) il deruleaza pe zona eficientizarii energetice a cladirilor este programul de reabilitare termica a blocurilor. Aici avem un buget, anul acesta, de 150 milioane de lei deocamdata, bugetul ministerului, bani care vor fi investiti in finalizarea lucrarilor de reabilitare termica incepute anul trecut. Proiecte noi nu sunt”, a explicat sursa citata.

Potrivit eurodeputate Adriana Ticau, investitiile in dezvoltarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon vor ajuta UE sa treaca peste criza financiara si pot crea aproximativ 2,7 milioane de locuri de munca, pana in 2020.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri