Destinatia spatiilor verzi va putea fi schimbata doar pentru lucrarile de utilitate publica, s-a decis marti in cadrul Comisiei pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor. Daca modificarea va fi adoptata in plenul Camerei, parcurile vor putea fi afectate de largirea strazilor sau lucrari de canalizare.
"Sunt niste prevederi necesare pentru a nu bloca orasul in cazul necesitatii efectuarii unor lucrari de utilitate publica", a declarat, pentru Green Report, Sulfina Barbu, presedintele Comisiei.
In ce priveste Ordonanta nr. 114/2007 care interzice schimbarea destinatiei, reducerea suprafetei sau stramutarea spatiilor verzi, aceasta a ramas nediscutata, recomandarea Ministerului Mediului fiind de comasare a acesteia in prevederile Legii 24/2007 privind spatiile verzi.
Cea mai importanta prevedere dintre noutatile aduse ieri este, in opinia Sulfinei Barbu, obligativitatea ca autoritatile locale sa elaboreze pana la 1 ianuarie 2011 un plan de actiune privind conservarea si dezoltarea retelei de spatii verzi, dupa realizarea unui audit al suprafetei, calitatii si accesibilitatii acestor spatii.
In noua formula, legea mai prevede clasificarea tuturor tipurilor de spatii verzi, interzicerea diminuarii spatiilor verzi si construirea de obiective socioculturale numai pe 10% din terenurile concesionate pe spatii verzi, a declarat, pentru Green Report, Liana Buzea, presedintele EcoAssist, care a participat la dezbateri.
Sulfina Barbu a mai declarat ca MM a cerut un ragaz de o saptamana pentru analizarea posibilitatii de introducere a prevederilor OUG 114/2007 in legea spatiilor verzi, urmand ca dupa o alta runda de dezbateri, modificarile sa fie discutate si aprobate in plenul Camerei Deputatilor.
Foto: victor.ncd.ro