Legea energiei verzi, calcata in picioare

Romania are o lege pentru energia regenerabila care e in vigoare, dar e incalcata de toata lumea: de minister, operatori si Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE), a declarat astazi Silvia Vlasceanu, membra a Comisiei pentru industrie si servicii Camera Deputatilor in cadrul conferintei "24-2020-Energia Regenerabila in Romania".

“Legea 2020/2008 da prea multe sarcini Guvernului si Ministerului Economiei si niciuna nu a fost pusa in aplicare. Si operatorii aveau termen, dar nu au promovat nimic”, a explicat Silvia Vlasceanu.

Romania poate fi oricand atentionata de Comisia Europeana pentru ca autoritatile nu au transmis inca toate informatiile in legatura cu sistemul national de comert cu certificate de carbon. Cu toate acestea, autoritatile continua sa se certe pe initiative legislative, iar comunitatile locale comunica defectuos intre ele.

“Presedintii de consilii judetene trebuie sa raspunda mai rapid la cererile de instalare. Numarul de seminarii a crescut si va incepe si o campanie nationala de constientizare. Pentru ca industria de energie regenerabila poate rezolva o serie de probleme speciale”, a declarat senatorul Viorel Badea in cadrul conferintei de astazi.

Scor dezastruos al energiei regenerabile

Romanii au ramas codasi la capitoul energie regenarabila. Daca tari precum Germania produc 23.000 MW de energie eoliana, Romania a ramas la 13.81MW.

State ca Ungaria, Portugalia si Bulgaria, care au jumatate din populatia si teritoriul Romaniei, au o capacitate de productie a energiei eoliene net superioara noua. Astfel, Portugalia produce 2.862 MW, Ungaria 127 MW si Bulgaria 78MW.

Totusi, Transelectrica a terminat pana acum proiecte in avans pentru 3.900 MW de energie regenerabila.

“Energia eoliana are in Romania cel mai mare potential, cu toate ca totalul de proiecte semnate se apropie de 4.000 MW, structura de centrale ale tarii poate integra doar 1.000 MW”, a declarat Dan Preotescu, manager Transelectrica.

Pentru a mari cantitatea de energie regenerabila generata, Romania trebuie sa elimine subventiile la carbune, sa creasca pretul pentru sursele fosile si sa mareasca preturile la emisii, a explicat Alexandru Sandulescu, director general pe politici energetice in Ministerul Economiei.

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei “24-2020 – Energia regenerabila in Romania” organizata de e Eurobuild Conferences parte a Eurobuild CEE in parteneriat cu casa de avocatura Garrigues si Wind Expert.

Text: Green Report / Alina Coldea
Foto: Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri