Modificările legislative care ar urma să impună plăți diferențiate pentru cetățeni și operatori economici, în funcție de cantitatea de deșeuri depozitată la groapa de gunoi, ar urma să fie adoptate în luna septembrie a acestui an. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, în cadrul unei conferințe organizate de Let’s Do It, Romania!
„Ne-am stabilit ca obiectiv ca, până în septembrie, să putem să introducem această măsură legislativă. Va fi probabil o ordonanță de urgență pe Legea 211. Vom introduce acolo și alte prevederi referitoare la stimularea colectării selective. Iar apoi, trebuie imediat să și elaborăm normele metodologice de implementare printr-un ordin de ministru. Eu sper ca toate astea să le putem face până se încheie mandatul.”
Sistemul pe care ministrul vrea să îl implementeze funcționează deja în Belgia. Acolo, cetățenii au la dispoziție saci de culori diferite pentru plastic și hârtie. Pentru fiecare dintre cele 2 fracții, se stabilește câte o zi pe săptămână în care salubristul le colectează. Cetățenii trebuie să scoată sacii la timpul potrivit, iar cine nu respectă este amendat.
De asemenea, autoritățile care nu vor asigura colectarea selectivă vor plăti o amendă de 100 de lei pentru fiecare tonă de gunoi trimisă la groapă. Autoritățile locale vor avea deopotrivă o țintă anuală de reducere a cantității de deșeuri municipale de 15%.
Sistemul „plătești-cât-arunci”, completat de măsuri conexe
Ministrul Mediului speră ca modificările legislative să stimuleze cetățenii și autoritățile să colecteze selectiv deșeurile. România reciclează aproximativ 5% din cantitatea totală de deșeuri. Până în 2020, ar trebui să ajungem la o țintă de 50%. În acest moment, problema nu este una de capacitate de reciclare, ci de colectare. Reciclatorii importă deșeuri din străinătate, întrucât în România nu se sortează corespunzător.
Sistemul „plătești-cât-arunci” nu este singura măsură referitoare la deșeuri întreprinsă de autorități. La începutul lunii iulie, Ministrul Mediului anunța modificarea prin ordonanță de urgență a cadrului legal de gestionare a deșeurilor de ambalaje.
Una dintre modificări se referă la „posibilitatea reală” a generatorilor de deșeuri de ambalaje să-și atingă țintele de valorificare și reciclare prin resurse proprii, iar nu doar prin intermediul organismelor de transfer de responsabilitate. A fost eliminată prevederea care îi obliga pe producători să colecteze deșeurile rezultate din branduri proprii. Acum, pot recupera orice tip de marcă de deșeu care corespunde tipurilor de ambalaje pe care le pun pe piață. De asemenea, producătorii pot declara ambalajele reutilizabile, iar consumatorii le pot returna pentru refolosire sau reciclare.
Nu în ultimul rând, autoritățile vor suspenda autorizațiile de funcționare OTR-urilor care nu-și vor atinge obiectivele de reciclare timp de doi ani consecutiv.