60 de tone de plastic au fost colectate de 23.000 de elevi din 174 de școli

23.000 de elevi din 174 de școli din cinci județe au colectat, în zece zile, peste 30.000 de saci de deșeuri din plastic. Acțiunea a fost coordonată de Tășuleasa Social și a avut ca scop educarea copiilor din zonele defavorizate în ceea ce privește respectul față de mediu. Cele aproape 60 de tone de plastic au fost apoi duse la reciclat.

60 de tone de plastic au fost colectate de 23.000 de elevi din 174 de școli

De 15 ani, Tășuleasa Social, asociația fraților Alin și Tibi Ușeriu, ajută la distribuirea pachetelor trimise de Crăciun de către ONG-uri, biserici și supermarketuri din Germania pentru copiii români din zonele defavorizate ale județelor Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Maramureș și Suceava.

În ultimii patru ani, Tășuleasa Social a organizat o zi în care acești copiii să aibă posibilitatea să dăruiască ceva, în schimb, comunității. În acțiunea „Ziua bună! – Ziua Voluntarilor Mici” din 2015, 7.000 de elevi au participat la plantarea a 52.500 de arbori. În 2016, peste 8.000 de participanți de la 74 școli s-au implicat în activități de împădurire, plantări, ecologizări, precum și în inițiative sociale și culturale dedicate comunității. În 2017, 13.000 elevi de gimnaziu din peste 70 de scoli, au plantat 41.000 de copaci.

60 de tone de deșeuri din plastic

60 de tone de plastic au fost colectate de 23.000 de elevi din 174 de școli

Înainte de vacanța de Paște, voluntarii Tășuleasa Social au organizat, în 174 de școli din județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Maramureș și Suceava, o caravană de informare și de conștientizare asupra efectelor negative ale deșeurilor din mase plastice, atunci când acestea nu sunt reciclate.

Atunci i-au provocat pe cei 23.000 de elevi la un experiment: să îngroape în grădină un cotor de măr, o hârtie și o bucată de plastic. Astfel, cei mici s-au convins cât de periculos este plasticul și cât de greu se degradează. Voluntarii le-au împărțit apoi copiilor 50.000 saci din plastic 100% reciclat și câte un calendar în format A3 din hârtie reciclată.

vegis.ro

Într-un interval de zece zile, în perioada vacanței de Paște, elevii au colectat plasticul generat de familiile lor. Apoi, în cadrul acțiunii „Ziua bună! – Ziua Voluntarilor Mici”, cei 23.000 de elevi au donat către Tășuleasa Social peste 30.000 de saci, adică aproape 60 de tone de deșeuri din plastic. Sacii au fost încărcați în 30 de camioane și duși pentru reciclare la un centru autorizat.

„Cel mai mult mă bucură că fiecare copil s-a implicat individual în proiect, lucru care a făcut ca această acțiune să fie atât de frumoasă și să aibă un impact atât de puternic. Avem o problemă cu deșeurile din plastic și e absolut necesar să facem ceva. Problemele mediului sunt un împrumut pe care îl luăm de la generația viitoare, așa că este de datoria noastră să căutăm soluții la îndemâna fiecăruia”, a spus Alin Uhlmann Ușeriu, președinte Tășuleasa Social, pentru Agerpres.

Proiectul de educație non-formală în colectarea deșeurilor din plastic este o inițiativă comună a Tășuleasa Social și Coca-Cola HBC România, sprijinită de Die Johanniter, în parteneriat cu GreenPoint Management, Romstal, Valrom Industrie și Autoklass și cu sprijinul Inspectoratelor Școlare județene din Cluj, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri