Primăria din Amsterdam a găsit o idee ingenioasă prin care o parte din plasticul colectat de locuitori să se întoarcă tot la ei, dar sub o altă formă: prin bănci stradale printate 3D.
Locuitorii Amsterdamului se vor raporta altfel la deșeurile din plastic, din moment ce selectarea lor poate înseamna o piesă de mobilier stradal în plus pentru orașul lor. Mai exact, plasticul se întoarce la ei, dar sub o altă formă.
Studioul de design The New Raw din Rotterdam, Olanda, împreună cu Primăria din Amsterdam, desfășoară proiectul „Print your city!” care combină printarea 3D cu reciclarea.
Plasticul colectat de locuitori este transformat în materie primă pentru printarea 3D a unor bănci amplasate apoi în spații publice. Procesul asigură un scurt ciclu material, în care fluxul de deșeuri de plastic colectat asigură o resursă continuă pentru nevoile orașului.
Băncile XXX cântăresc 50 de kilograme fiecare și măsoară 150 de centimetri în lungime și 80 în lățime, fiind 100% reciclabile și având forma unui balansoar cu două fețe. Aceste bănci pot fi utilizate în același timp de mai multe persoane, între două și patru. Însă pentru a se menține un echilibru este nevoie ca cei care se așază să colaboreze, legătură pe care inițiatorii ideii au făcut-o și cu procesul care stă la baza proiectului: localnicii predau plasticul, Primăria dă în schimb bănci.
Proiectul își propune să crească nivelul de conștientizare al locuitorilor din orașe, în ceea ce privește producerea și utilizarea plasticului, care au crescut exponențial în ultimul timp. Numai în Amsterdam, rezidenții generează în medie 23 de kilograme de plastic anual de persoană. Această cantitate e suficientă pentru producerea unei bănci printate 3D pentru fiecare două persoane, pe an.
[vimeo 235372092 w=640 h=360]