Planul Local de Acţiune pentru mediu al Municipiului Bucureşti a fost pus în dezbatere publică

Un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Local de Acţiune pentru mediu al Municipiului Bucureşti – revizuit 2021 a fost pus în dezbatere publică.

Planul Local de Acţiune pentru Mediu al Municipiului Bucureşti – revizuit 2021 (PLAM) reprezintă documentul ce va sta la baza viitoarelor investiţii şi activităţi care vizează protecţia mediului şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu la nivelul Municipiului Bucureşti, în concordanţă cu obiectivele strategice, măsurile prioritare şi acţiunile la nivel naţional”, potrivit unui comunicat al Municipalităţii.

Obiectivele stabilite prin PLAM – revizuit 2021 sunt: identificarea, evaluarea şi ierarhizarea problemelor de mediu din Municipiul Bucureşti; dezvoltarea şi implementarea unui plan local de acţiuni concrete pentru soluţionarea problemelor de mediu ale Capitalei; implicarea tuturor membrilor comunităţii pe toată durata desfăşurării procesului.

Beneficiile realizării PLAM – revizuit 2021 constau în:

  • utilizarea eficientă a resurselor financiare şi umane;
  • îmbunătăţirea reală, vizibilă şi durabilă a mediului;
  • soluţionarea celor mai urgente probleme de mediu;
  • implementarea viitoarelor investiţii în domeniul mediului;
  • conformarea cu cerinţele de mediu ale Uniunii Europene.

Prin evaluarea stării mediului au fost identificate şase categorii de probleme:

  • Managementul deşeurilor, economie circulară şi substanţe chimice periculoase;
  • Calitatea aerului, schimbări climatice şi managementul zgomotului;
  • Dezvoltarea mediului urban, calitatea solurilor şi utilizarea terenurilor;
  • Managementul apelor – ape de suprafaţă şi subterane. Alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate;
  • Protecţia naturii, biodiversitate, păduri;
  • Educaţie ecologică, dezvoltare durabilă şi calitatea vieţii.

Măsuri pentru reducerea poluării atmosferice în Municipiul București

Reducerea poluării produsă de traficul auto prin încurajarea transportului în comun și reducerea numărului de autovehicule, în acest mod autovehiculele de transport în comun ar ajunge mai rapid la destinație, cetățenii ar opta treptat pentru acest mijloc de transport și nu s-ar mai deplasa la serviciu cu mășina personală. În consecință se va reduce fluxul
de autovehicule și emisiile poluante.

1. Devierea/interzicerea traficului greu din zonele centrale ale orașelor

2. Implementarea proiectelor de gestionare a traficulut și mobilității urbane (Master Plan General pentru Transport Urban și Master Plan de Mobilitate Urbană)

3. Gestionarea traficului

4. Extinderea și integrarea superioară a traseelor de transport public de suprafață și subteran, urban și regional, inclusiv cu sistemul feroviar-extinderea rețelei de metrou

5. Asigurarea necesarului de locuri de parcare prin:

  • folosirea multifuncțională a spațiitor în vederea măririi numărului de parcări prin realizarea parcărilor pe mai multe niveluri și subterane
  • amenajarea parcărilor auto la sol prin utilizarea sistemului dalelor înierbate, acolo unde condijiile tehnice o permit

6. Salubrizarea corespunzătoare a străzilor. Salubrizarea artrebui să se facă pnn spălarea carosabilului cu jet puternic de apă și/sau mecanizat prin aspirarea prafului de la marginea strazii. Această măsură nu poate fi implementată cu succes dacă bandă 1 nu este eliberată de autovehiculele staționate neregulamentar.

7. Modernizarea și extinderea arterelor de circulație

8. Crearea de facilități pentru deplasarea cu bicicieta (piste, benzi), inclusiv în zonele de agrement

9. Introducerea unui sistem public de biciclete (crearea de stații de închiriere, parcări, achizijionarea de biciclete pentru utilizarea de către public)

10. Reabilitarea rețelelor de distribuție a energiei termice

11. Creșterea suprafețelor de spații verzi și întreținerea corespunzătoare a acestora

12. Asigurarea unui control mai eficient al modului în care organizările pentru șantierele de construcții respectă prevederile legislației de mediu și condițiile specifice stipulate în actele de reglementare deținute. Se vor urmări amenajarea de puncte de spălare a autovehiculelor la ieșirea din șantier. Se vor folosi mijloace de izolare pentru limitarea emisiilor de pulberi. Mașinile care transporta deșeurile din construcții și material excavat vor fi acoperite cu prelate.

13. Respectarea și verificarea îndeplinirii măsurilor din planurile de acțiune pentru agenții economici ce dețin instalații mari (sub incidenja IED), ce pot produce poluarea aerului

14. Introducerea etapizată de către firmele de salubritate a mijloacelor mecanizate de salubrizare a trotuarelor

În vederea promovării şi dezvoltării Planului Local de Acţiune pentru soluţionarea problemelor prioritare de mediu din Municipiul Bucureşti a fost agreat un mecanism de parteneriat pentru întreg ciclul de monitorizare – evaluare – actualizare, concretizat în Memorandumul de Cooperare între reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi ai instituţiilor din Comitetul de Coordonare al PLAM.

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ poate fi consultată accesând https://www3.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte.

Proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura PMB, la adresa b-dul Regina Elisabeta, nr. 42, sector 5, luni, marţi, joi şi vineri, în intervalul orar 8,30-16,30 şi miercuri, de la ora 8,30 la 18,30.

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de o altă autoritate ori instituţie publică până pe 8 decembrie.

Citește și: Cum îți poți reduce zilnic amprenta de carbon asupra mediului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri