Planul Integrat de Calitate a Aerului Capitalei, aprobat săptămâna viitoare

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări, marți, în cadrul unei declarații de presă, că Planul Integrat de Calitate a Aerului va fi dezbătut şi aprobat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din data de 14 iunie. 

Capitala României are un Plan Integrat de Calitatea Aerului. Acest document strategic s-a aflat în dezbatere publică, a primit toate avizele din partea ministerului, iar săptămâna viitoare, pe 14 iunie, va intra în dezbaterea şi aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Toate măsurile vor fi aplicate, fie că este vorba despre înnoirea parcului auto al RATB, cu cele 400 de autobuze Euro 6, fie prin lansarea în foarte scurt timp a licitaţiei pentru achiziţia a 100 de autobuze electrice, 100 de autobuze cu gaz natural comprimat, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze”, a explicat Gabriela Firea.

Referindu-se la poluarea cauzată de traficul din București, edilul Capitalei a precizat că deși introducerea unei taxe pentru accesul auto în centrul Bucureștiului s-ar impune, Primăria încă nu are în vedere adoptarea unei asemenea măsuri.

Vreau să precizez că nu ne-am gândit încă la o taxă de centru, deşi ea s-ar cere. Nu credem că Bucureştiul este pregătit, nu credem că cetăţenii sunt pregătiţi. Ea ar putea fi instituită, dar încercăm să dinamizăm celelalte măsuri, în special încurajarea folosirii transportului în comun prin autobuzele electrice sau pistele de biciclete. Bucureştiul nu este pregătit, nu acum”, a declarat Firea.

Ce conține Planul Integrat de Calitate a Aerului al Capitalei

Edilul Capitalei a menţionat, totodată, că, Primăria Municipiului București a demarat deja lucrările pentru peste 60 de kilometri de piste pentru biciclete.

Avem un program cu Ministerul Mediului, în valoare de 10 milioane de euro, pe care îl implementăm, iar pentru tronsonul 2 vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici în şedinţa viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, din 14 iunie”, a mai spus Firea.

Reparațiile la carosabil și trotoare pe traseul viitoarei piste de biciclete – Piata Victoriei – bd. Aviatorilor – bd. Beijing – bd. Caramfil – sos. Pipera – au fost începute pe 21 mai și au ca termen de finalizare 15 iunie.

Lucrarile fac parte din contractul încheiat cu Asocierea SC Strabag & Straco SA, lider al asocierii SC Strabag.
Potrivit proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta in zona centrala a Municipiului Bucuresti”, aprobat în această lună de Consiliul General al Municipiului București se va realiza o rețea de piste pentru bicicliști care însumează aproximativ 70 de km, precum și legarea acesteia pe principalele direcții N-S și E-V cu o rețea de acces de circa 27 de km.
Pistele vor fi realizate pe 34 străzi cu o lungime de 7,7 km, urmand a fi amplasate și 6 parcări publice pentru biciclete. În implementarea proiectului se va adopta o lătime a căii de rulare pentru bicicliști de 1,5 m (pentru un singur sens), pentru spațiul de siguranță vertical se recomanda o înaltime minimă de 2,5 m, iar la trecerile pe sub pasaje si tuneluri de 3,5 m.
Traseele pistelor de bicicliști vor fi amplasate în principal pe platforma comuna cu partea carosabilă, sau, acolo unde ele exista și profilul transversal permite, pe platforma comuna cu trotuarul pietonal.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri