Plantează în România: despre puterea comunității și a muncii făcute împreună

Plantează în România este cel mai amplu proiect de plantări cu voluntari din România, organizând acțiuni cu o importantă componentă socială, care acoperă o necesitate a comunității.

Acțiune de plantare în Apahida, județul Cluj. © Plantează în România

Proiectul Plantează în România a început în 2015, la inițiativa asociației Creștem România Împreună. În ultimii trei ani au fost organizate peste 60 de acțiuni în întreaga țară, care au strâns laolată peste 5000 de voluntari.

Mihai Mihu, coordonator de proiect al Plantează în România, a explicat pentru Green Report că proiectul are o importantă dimensiune socială, fiind o ocazie perfectă pentru a reuni comunitatea și a o face să se implice. Oamenii sunt încurajați să vină la plantat cu familia și cu copiii.

„Totul se leagă. În momentul în care plantezi, nu faci doar o acțiune pentru un mediu mai sănătos. Există și o dimensiune culturală, de educație, spirituală și așa mai departe. Tuturor acțiunilor încercăm să le dăm o dimensiune socială în afară de cele principale, să acoperim o necesitate a comunității. Și ne dorim ca comunitatea să fie implicată, de la nivel micro la nivel macro.”

Plantează în România este un proiect umbrelă, având mai multe componente. Pe lângă acțiunile principale de plantare care au loc primăvara și toamna, Plantează în România a organizat în 2016 Cucuieții Maraton, și speră că în doi ani îl va transforma într-un festival în care vor fi implicate toate proiectele desfășurate de asociație și de alte ONG-uri, dedicat „omeniei, familiei, naturii, tradițiilor și educației.”

În luna decembrie, Plantează în România organizează Brad: fratele omului, o inițiativă prin care copiii de clasa a 2-a pot afla mai multe despre simbolul bradului și modurile în care îl pot înlocui cu un simbol alternativ, prin intermediul unui pliant interactiv tipărit pe hârtie reciclată.

Un alt proiect este Ora Verde, o serie de evenimente pe teme de mediu. Prima ediție a fost organizată în 2016 în București, iar organizatorii speră să reia proiectul anul viitor.

Plantează în România organizează patru tipuri de acțiuni. Unul dintre ele este implicarea în șantierele forestiere, în special în situațiile în care au avut loc dezastre. De asemenea, sunt organizate acțiuni de „plantări urbane”, cum ar fi garduri vii, alianamente stradale și perdele forestiere. De exemplu, în această toamnă, a fost plantată o perdea forestieră de 1.5 kilometri în satul Prisăcani din județul Iași, care va fi extinsă în timp, pentru a opri zăpada care blochează drumul dintre două localități. Acțiuni similare au avut loc în acest an în localitățile Dragalina și Brâncoveni.

De asemenea, sunt organizate acțiuni de plantări în curtea școlii. Acum doi ani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, au avut loc acțiuni în 150 de școli. În 2017, au fost organizate acțiuni în 45 de școli brașovene, fiind plantați pomi și arbuști fructiferi.

Puieții sunt fie primiți sau cumpărați cu ajutorul sponsorilor, iar când rămân puieți în plus, sunt montate corturi de distribuție pentru a îi împărți gratuit locuitorilor.

Acțiunile sunt organizate cu ajutorul partenerilor locali, pentru a încuraja implicarea acestora în comunitate.

„Este foarte important ca cei din comunitate să se cunoască între ei și acesta este un pretext perfect. Ne dorim să ducem fiecare acțiune înspre o sărbătoare. Dacă pe vremuri existau  zilele orașului, acum ar putea să fie această acțiune de a face ceva, să reprezinte o ocazie pentru a sărbători cu adevărat un rezultat.”

Fiecare acțiune se termină cu o tocăniță la ceaun pentru a sărbători implicarea voluntarilor, oferită din partea Primăriilor, o ocazie bună pentru interacțiunea dintre voluntari, care vin din medii foarte variate.

„Încercăm să creăm un micro univers al unei comunități care lucrează spre binele ei. Dacă reușim să creăm acest mecanism, acest gest reflex de implicare, atunci cu siguranță vom avea foarte multe de câștigat. Dacă ai fost la plantat, ce te împiedică să te implici în viața cetății în adevăratul sens al cuvântului?”

Fiecare voluntar primește un QR code, care este scanat la eveniment. Cu acesta, voluntarul poate aduna puncte de implicare socială, care se adună și pot fi transformate în bilete la evenimente culturale și sociale, o mică recompensă din partea comunității.

Mihai Mihu spune că interacțiunea cu instituțiile statului a fost pozitivă și că autoritățile s-au arătat receptive la proiect și plăcut surprinse de implicarea comunității.

Anul viitor, Mihai vrea să implice asociațiile doritoare și să îi ajute să organizeze propriile acțiuni de plantat. Plantează în România va pune la dispoziție o platformă online prin intermediul căreia organizațiile își pot organiza propriile acțiuni, resurse cum ar fi unelte, și se va ocupa de promovare.

Următoarele acțiuni, care vor avea loc în primăvara anului viitor, vor fi anunțate pe 15 decembrie.

Plantează în România

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri