Dacă simți că nu te odihnești bine noaptea sau adormi greu, există o soluție mai bună decât pastilele: plantele care purifică aerul, relaxează sistemul central nervos și filtrează chimicalele. Iată 10 exemple.
Iasomie
Uleiul esențial obținut din floarea albă, cu miros dulce, este deseori recomandat pentru relaxare. Studiile au arătat că mirosul iasomiei este asociat cu reducerea nivelului de anxietate, cu îmbunătățirea calității somnului, dar și cu creșterea nivelului de energie de a doua zi. Poate fi expusă în bătaia directă a soarelui și are nevoie de apă de două ori pe săptămână. Atunci când florile cad, poți să lași pământul să se usuce, ca să eviți îmbibarea lui.
Lavandă
Această plantă, recunoscută peste tot pentru efectele relaxante pe care îl are, este perfectă pentru dormitor pentru că scade pulsul cardiac, presiunea arterială și nivelul de stres. Un studiu realizat de Școala de Medicină Miami Miller a arătat chiar că uleiul de lavandă folosit în baia unui bebeluș îl face pe acesta să doarmă mai profund, dar reduce și stresul în cazul mamei.
Lavanda iubește soarele și are nevoie de apă o dată pe săptămână.
Planta șarpe (Sansevieria)
Această plantă purifică aerul pe timpul nopții, astfel încât vei dormi mai bine. Este recunoscută și pentru că înlătură unele chimicale, precum benzenul, formaldehida, tricloretilena și xilenul. N-o așeza în lumina directă a soarelui și ud-o o dată la o săptămână, două.
Aloe Vera
Aflată printre primele plante care îmbunătățesc calitatea aerului într-un top realizat de NASA, aloe vera elimină oxigen noaptea, deci vei avea un somn mai bun. Necesită foarte puțină apă, o dată la o săptămână – două, și iubește lumina. Gelul său poate fi folosit în caz de răni minore, arsuri și mușcături de insecte. Se înmulțește repede, așa că dacă vei cumpăra o plantă, în curând vei avea câte un pui pentru fiecare cameră.
Gardenia
Această floare nu doar că te ajută să ațipești mai repede și reduce anxietatea, dar un studiu a numit-o chiar un substitut foarte eficient pentru Diazepam. Mai mult, este deseori recomandată celor care au tulburări de somn. În interior, floarea ar trebui păstrată într-o cameră luminoasă, dar nu în bătaia directă a soarelui. Trebuie udată de două ori pe săptămână.
Planta păianjen (Chlorophytum)
Planta păianjen absoarbe toate substanțele chimice care se elimină din produsele de îngrijire a casei. Ba chiar testele realizate de NASA au arătat că aceasta elimină 90% din chimicalele formaldehide, care cauzează cancer, din aer. În plus, absoarbe mirosurile și fumul și susține un nivel optim de oxigen în cameră, ajutând la un somn mai bun. Este perfectă pentru cei care uită să ude plantele, căci are nevoie de apă o dată la o săptămână – două.
Valeriana
Această floare relaxează sistemul central nervos, ajută la îmbunătățirea somnului în cazul celor cu tulburări de acest gen și induce un somn mai profund, iar toate aceste beneficii vin numai în urma inhalării mirosului. Așază planta la geam, căci are nevoie de șase ore de lumină pe zi și ud-o de două ori pe săptămână.
Iedera
Această plantă cățărătoare filtrează benzenul, formaldehida, tricloretilena și xilenul, iar în 12 ore filtrează 78% din mucegaiul purtat de aer și 94% din resturile microscopice de fecale. Este una din plantele din topul NASA și este foarte ușor de întreținut: trebuie udată o dată pe săptămână și ferită de razele directe ale soarelui.
Crinul păcii
Ca și iedera, ocupă un loc fruntaș în topul NASA al plantelor care filtrează cel mai bine aerul, eliminând benzenul, formaldehida, tricloretilena, xilenul și amoniacul. Mai mult, descompune monoxidul de carbon și filtrează mucegaiul din aer. Îi place lumina soarelui și necesită apă la fiecare cinci zile.
Bambusul
De asemenea, renumit pentru că filtrează benzenul, formaldehida, tricloretilena, xilenul, bambusul este un umidificator natural, pentru că elimină multă umezeală în aer. Recomandat de NASA pentru un aer curat, bambusul trebuie udat o dată pe săptămână și ferit de razele soarelui.