Capitala Columbiei, Bogota, găzduiește cea mai înaltă clădire acoperită de plante din lume. Pe construcția care se întinde pe 3.117 de metri pătrați, înaltă de nouă etaje, se dezvoltă 115.000 de plante.
Santalaia este cea mai înaltă clădire verde din lume și este un ansamblu rezidențial. Proiectul clădirii a fost gândit de biologul și botanistul Ignacio Solano, de la Paisajismo Urbano, în colaborare cu firma Groncol, care proiectează grădini pentru acoperiș. Grădina verticală găzduiește peste 1115.000 de plante din 10 specii diferite. Printre acestea se numără rozmarinul, frunzele de sparanghel, vinca sau crini. Speciile au fost luate de pe coasta de vest a Columbiei și au fost adaptate pentru a se putea dezvolta în sistemul vertical de grădini.
Grădina utilizează un sistem alcătuit dintr-o serie de piloni ce au propriul segment de verdeață. Sistemul este alimentat de 42 de stații de irigare pentru plante și utilizarea apei este menținută la minimum prin tratarea și refolosirea apei preluate din dușurile apartamentelor. În plus, sistemul mai este dotat cu senzori de umiditate pentru a optimiza consumul de apă.
Potrivit proiectanților, această construcție acoperită de plante ajută la reducerea amprentei de carbon generate de circa 700 de persoane și produce suficient oxigen pentru 3.000 de oameni. În același timp, filtrează emisiile produse de 754 de autoturisme.
Aceștia spun că, la scară largă, apariția acestor tipuri de clădiri verzi ar reduce efectul de insulă de căldură, specific marilor orașe. De asemenea, ele pot contribui la dezvoltarea biodiversității, pentru plantele ajută la dezvoltarea speciilor de viețuitoare locale.
via TreeHugger